Mesajların başarısı nasıl ölçülür?

Mesajların başarısı üç ana başlıkta ölçülebilir;

Tüketici İlgisi: Tüketicinin davranışının değişebilmesi için öncelikle mesaj dikkat çekmeli ve ilgi uyandırmalıdır. Tüketicinin dikkati doğru zaman ve sıklıkta mesaj göndererek çekebilir. Mesaj içerisinde kullanılan görseller ya da metinler tüketicinin dikkatini çekmek için kullanılabilir. Örneğin iyi tasarlanmış bir mesaj dikkat çekici ve ilgi uyandırıcı olabilir. Kullanılan mesajlaşma aracı da önemlidir. Örneğin gönderim yoğunluğu nispeten daha az olan bir video mesaj dikkat çekici olabilir.

Tüketici Davranışı: Tüketicinin dikkati çekildikten ve ilgi uyandırdıktan sonra, tüketicide ürüne karşı istek uyandırmak ve tüketiciyi harekete geçirmek gerekmektedir. Tüketiciden beklenen davranış, yanıt dönerek kampanyaya katılım göstermesi, mesaj içerisindeki linke tıklamasıdır. Mobil reklamlarla tüketici web sitelerine ya da çağrı merkezlerine yönlendirilerek mesaj satışa da dönüştürülebilir. Ağızdan ağza pazarlama (WOM) etkisi yaratmak için tüketiciden gelen mesajı arkadaşları ile paylaşması da beklenebilir.

Maliyet: Televizyon, gazete gibi geleneksel mecralardan daha az maliyetlidir. Yaratıcı metinler ve görseller için ajanslardan destek alınabilir. İzinli veritabanı oluşturulmalı ya da operatörlerden kiralanmalıdır. Yapılan araştırmalar mobil mesaj gönderiminin geri dönüş oranının diğer mecralardan yaklaşık 20 kat fazla olabileceğini göstermektedir.



Bu makale size yardımcı oldu mu?