6R - Buluta Geçiş Stratejisi

selen guvenc
Şubat 3, 2023
  • 2612

Buluta geçiş sürecinizin başındayken, temel bilgileri gözden geçirmek ve ileride iyi bir planınız olduğunu bilmek her zaman yararlıdır. Her bulut geçişi farklı olacaktır, dolayısıyla her birinin net bir geçiş stratejisine ihtiyacı olacaktır. Buluta geçişin 6 R'si (yeniden barındırma, yeniden platform, yeniden satın alma, tutma, kullanımdan kaldırma ve yeniden faktörlendirme) geçişiniz için net yollar belirlemenize yardımcı olabilir. Her "R"ye ayrı bir geçiş stratejisi olarak bakabilirsiniz. Ancak bu, 6 R'nin kesin olduğu veya geçiş planınızı geliştirmenin tek yolu olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine, 6 R'yi bir tartışma çerçevesi veya buluta geçiş yönergelerinizi belirlemek için bir plan olarak düşünün.

Yeniden Barındırma (Re-Host)

Bazen "kaldır ve değiştir" olarak da adlandırılan bu, şu anda şirket içinde barındırdığınız öğeleri kaldırıp buluta kaydırmayı içeren temel bir stratejidir. Mevcut ortamınızın tam bir kopyasını bulutta aynı tür ortama taşırsınız. Bu strateji genellikle kapsamlı yeniden yapılandırmalar veya mimaride değişiklikler gerektirmez. Şirket içi ortamda çalışan her şey, bulutta barındırıldığında da aynı şekilde çalışmalıdır. Bu strateji, buluta geçişte yeni olan ve bulutta güven oluşturan şirketler için iyidir. Mevcut ortamları ile bulut ortamları arasında çok fazla fark olmadığı için, yeniden barındırma stratejisine büyük bir yatırım yapılmaz.

Yeniden Platform (Re-Platform)

İkinci seçenek yeniden platform oluşturmaktır ve burası "kaldır ve kaydır"ı değiştirdiğimiz yerdir. Yeniden platform oluşturma, geçiş aşamasında uygulamada bazı optimizasyonlar yapmayı içerir, bu nedenle bazı programlama girdileri ve uzmanlık gerektirir. Örneğin, kendi ilişkisel veri tabanı sisteminizden bir bulut sağlayıcı üzerinde anahtar teslimi yönetilen bir RDS ( İlişkisel Veri Tabanı Hizmeti) 'ye geçebilirsiniz - aynı temel teknoloji, bulut esnekliği otomatik olarak eklenen farklı iş modeli.

Yeniden Satın Alma (Repurchase)

Bu, başka bir ürüne geçme kararını ifade ettiği için bazen "bırak ve alışveriş yap" olarak adlandırılır. Bu, mevcut lisanslamanın sona erdirilmesi ve hizmetlerin yeni platformlarda veya hizmetlerde yeniden kullanılması anlamına gelebilir. Sahip olabileceğiniz örnekler, bir CRM sistemi veya bulut altyapılarında çalışmak üzere tasarlanmamış sektöre özel bir uygulamadır. Bu genellikle özel bir uygulama değildir, ancak modern uygulama koduna sahip olmayan bir uygulama olabilir veya kodu bir sağlayıcıdan diğerine taşımanın mümkün olmadığı bir durum olabilir. Özel bir veritabanı platformu veya özel bir ürün kullanılırken ve başka bir şeye geçilirken "yeniden amaçlandırma" stratejisi sıklıkla uygulanır.

Yeniden Düzenleme (Refactor)

Bu strateji, mevcut uygulamalarınızı bulut ortamında çalışabilmeleri için sıfırdan yeniden tasarlamayı ve oluşturmayı içerdiğinden emek yoğun olabilir. Örneğin uygulama performansının kullanılabilirliği veya güvenilirliği açısından belirli bir iş hedefinin baştan belirleneceği varsayılır. Bazen bu, uygulama mantığınızı tamamen yeniden tasarlamanız ve bulut yerel sürümünü sıfırdan geliştirmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu buluta geçiş modelini seçerek, uygulamasının artan karmaşıklığı nedeniyle daha fazla kaynak gerektirebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Öte yandan, felaket kurtarma veya uygulama ortamının kapsayıcıya alınması gibi bulut yerel avantajlarının tam olarak kullanılmasına olanak tanır. Uzun vadede, bu ek özellikler eklendiğinden, yeniden düzenleme daha uygun maliyetli olabilir.

Sürdürmek (Retain)

Şu anda şirketiniz için buluta geçiş yapmak mantıklı gelmiyorsa, mevcut ortamınızı koruyabilir ve daha sonra buluta geçişi yeniden gözden geçirebilirsiniz. Örneğin, uyumlu olmak için şu anda verileri taşıyamazsınız. Veya uygulamalarınızdan bazılarının taşınması çok zor olabilir ve uygulanabilir ve uygun maliyetli bir alternatif bulana kadar bunları saklamak isteyebilirsiniz. Bu durumda, bazı öğelerinizin şirket içinde tutulurken diğerlerinin buluta taşındığı karma bir seçeneğe bakmak isteyebilirsiniz.

Emekli olmak (Retire)

Bazı uygulamalarınız ve hizmetleriniz artık kullanışlı olmayabilir. Müşterileriniz için değerli olmayacaklarsa bunları buluta taşımanız için hiçbir neden yoktur. Bu durumda, tek yapmanız gereken onları kapatmak. Şirketinizin bu stratejilerin tümünü kullanmaması muhtemeldir. Buluta geçişin 6 R'si, şirketinizin buluta geçiş ihtiyaçları için hangi yolun en iyi olduğunu belirlemenize yardımcı olacak bir kılavuz olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!



İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.