Daha İyi Siber Güvenliğin Anahtarı: ISO Sertifikası

selen guvenc
Kasım 8, 2023
  • 1210

Siber saldırılar gün geçtikçe artıyor. Her ay başka bir büyük işletmenin verileri ve müşterileri tehlikeye atılarak giderek artan bir maliyete maruz kaldığı görülüyor. Ancak giderek daha fazla risk altında olan yalnızca büyük küresel holdingler değil; küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) de giderek daha fazla hedef haline geliyor. Yakın zamanda yapılan bir anket, 1.000'den fazla çalışanı olan kuruluşların üçte ikisinin 2022'de siber saldırılara maruz kaldığını gösterse de, tüm siber saldırıların %43'ünün kendilerini hedef aldığı bildirilen KOBİ'lerin durumu pek de iyi değil. Ve bu sayının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

Bu saldırılar yalnızca iş operasyonlarında ciddi aksamalara yol açmakla kalmıyor , aynı zamanda şirketin kârlılığını da etkiliyor. Geçen yıl, ABD'de bir siber saldırının ortalama maliyeti, verilen zararlarla başa çıkmak için harcanan tüm ek zaman ve çabayla birlikte 9,4 milyon dolara ulaştı. Büyüyen bu sorun nedeniyle birçok işletme, potansiyel müşterilerine ve saldırganlara siber güvenliği ciddiye aldıklarına dair sinyal vermenin yollarını aktif olarak arıyor. Her ölçekteki kuruluşun bu bağlılığı göstermesinin bir yolu ISO 27001 sertifikası almaktır.

Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO), dünya çapında 168 ülkeden gelen standart kuruluşlarının çok uluslu bir federasyonudur. Üyelerin teknoloji, bilimsel testler ve çalışma koşulları için dünya çapındaki standartların geliştirilmesi ve desteklenmesinde işbirliği yapmaları için bir forum görevi görürler. Onaylanan bu standartlar daha sonra ISO tarafından küresel akreditasyon kuruluşlarına satılarak, kendilerine başvuran işletme ve kurumlara sertifikalar veriliyor ve bu standartlara uymaları sağlanıyor.

Şu anda ISO 27001, bilgi güvenliği yönetim sistemleri için sektörün önde gelen standardıdır. Bugün Microsoft, Verizon, Apple, Google, Intel ve Amazon gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları ISO 27001 sertifikasına sahiptir. ISO 27001, her büyüklükteki şirkete, şirket verilerinin güvenliğiyle ilgili riskleri yönetmek için sistemlerini kurma, uygulama ve sürdürme konusunda rehberlik sağlayabilir.

Ayrıca ISO 27001 insanları, politikaları ve teknolojiyi inceleyerek bilgi güvenliğine bütünsel bir yaklaşımı teşvik eder. Bir bilgi güvenliği yönetim sistemi bu standarda göre uygulandığında risk yönetimi, siber dayanıklılık ve operasyonel mükemmellik için önemli bir araç haline gelir. ISO' ya göre, 27001 standardının uygulanması kuruluşlara çeşitli şekillerde yardımcı olur:

Büyüyen siber saldırı tehdidine karşı güvenlik açığını azaltmak ve şirketlerin gelişen güvenlik risklerine yanıt vermesine yardımcı olmak.

Üçüncü taraflara emanet edilen mali bilgiler, fikri mülkiyet hakları ve çalışan verileri gibi varlıkların hasarsız, gizli ve kullanılabilir kalmasının sağlanması.

Kağıt tabanlı, bulut tabanlı ve dijital veriler de dahil olmak üzere tüm bilgileri tek bir yerde koruyan, merkezi olarak yönetilen bir çerçeve sağlamak.

Kuruluş genelindeki insanları, süreçleri ve teknolojiyi teknolojiye dayalı riskler ve diğer tehditlerle yüzleşmeye hazırlamak.

Verimliliği artırarak ve etkisiz siber savunma teknolojisine ilişkin masrafları azaltarak para tasarrufu sağlamak.

ISO standardı aynı zamanda potansiyel müşterilere siber güvenliği ciddiye aldıklarının sinyalini vererek şirketlere de fayda sağlar. 

Sertifika, bir satıcının müşterilerinin verilerinin güvende ve emniyette kalmasını sağlamak için gereken altyapıya, personele ve politikalara sürekli yatırım yapmaya kararlı olduğunu gösterir. Bu özellikle MSP (Managed Service Provider (Yönetilen Hizmet Sağlayıcı))'ler, SaaS (Software as a Service (Hizmet Olarak Yazılım)) satıcıları veya bulut barındırma kuruluşları gibi diğer kuruluşlara BT veya teknoloji hizmetleri sağlayan işletmeler için önemlidir. 

Ayrıca, sağlık ve savunma gibi ekstra hassas sektörlerde çalışan müşterilerin, uyumluluk nedenleriyle genellikle yasalar gereği ISO 27001 sertifikasına sahip BT tedarikçileriyle çalışmaları gerekir. Bu, sertifikasyonun bir şirketin bu sektörlerdeki itibarını güçlendirirken, bu sektörleri yeni müşterilere ve pazarlara açabileceği anlamına gelir.

Pek çok olumlu sonucu olan bu sertifikasyon, siber güvenlik konusunda ciddi olan tüm şirketlerin, özellikle de müşterilerine BT/teknoloji hizmetleri sağlayan şirketlerin, ISO 27001 sertifikasını alması önemli bir katkı olacaktır.

Siber saldırıların sıklığı ve maliyeti artmaya devam ederken, her büyüklükteki şirketin siber güvenlikle ilgili en iyi uygulamalar konusunda güncel kalabilmek için ellerinden geleni yapması gerektiği açıktır. 

ISO 27001 işletmeler için bunu yapmanın en iyi yollarından biridir. Endüstri standardı uygulamalarla şirket içi uyumluluğu sağlar, potansiyel müşterilerinize ve saldırganlara siber güvenliği ciddiye aldığınıza dair sinyal verir ve bir kuruluşun çekiciliğini yeni müşterilere ve ek pazarlara genişletir. Yalnızca verilerinizi ve müşterilerinizi korumakla kalmaz, sonuçta kârınızı ve işletmenizin geleceğini de korur.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

Sağlık Sektöründe Devrim Yaratan Dijital Pazarlama Stratejileri

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 10 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek olan "Sağlık Sektöründe Devrim Yaratan Dijital Pazarlama Stratejileri" konulu on beşinci webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Mayıs 3

Satış Mühendisi Arıyoruz!

Büyüyen organizasyonumuz için Kurumsal Satış Mühendisi pozisyonunda görevlendirilmek üzere, dinamik ve proaktif takım arkadaşları arıyoruz.

selen guvenc Nisan 30

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.