Fidye Yazılımları Tehdit Ortamına Hakim

selen guvenc
Eylül 7, 2022
  • 4446

Acronis araştırmacıları, fidye yazılımlarının devlet kurumları da dahil olmak üzere büyük ve orta ölçekli işletmeler için bir numaralı tehdit olmaya devam ettiği sonucuna vardı. 2022'nin ilk yarısında bildirilen tüm ihlallerin neredeyse yarısı, kimlik avı ve fidye yazılımı kampanyalarına olanak tanıyan çalıntı kimlik bilgilerini içeriyordu. Bulgular, siber güvenliğe yönelik daha bütünsel yaklaşımlara duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

Siber suçlular, kimlik bilgilerini ve diğer hassas bilgileri ayıklamak için tercih edilen enfeksiyon vektörleri olarak kimlik avı ve kötü niyetli e-postaları kullanır. Tüm e-postaların yaklaşık yüzde biri kötü amaçlı bağlantılar veya dosyalar içerir ve tüm e-postaların dörtte birinden fazlası (%26,5) kullanıcıların gelen kutusuna teslim edilebiliyor.

Kritik Veri Noktaları Karmaşık Tehdit Ortamını Ortaya Koyuyor

Buluta olan güven arttıkça, saldırganlar bulut tabanlı ağlara farklı giriş yollarına yöneldi. Siber suçlular, Linux işletim sistemlerine, Yönetilen Servis Sağlayıcı’ lara ve KOBİ müşteri ağlarına daha fazla odaklandılar. Tehdit ortamı değişiyor ve şirketlerin buna ayak uydurması gerekiyor.

Fidye Yazılımı Kötüleşiyor, Tahmin Ettiğimizden Bile Daha Fazla.

Conti ve Lapsus$ gibi fidye yazılımı çeteleri ciddi zararlar veriyor.
Conti çetesi, Kosta Rika hükümetinden fidye olarak 10 milyon dolar talep etti ve çaldığı 672 GB'lık verinin çoğunu yayınladı.
Lapsus$, 1 TB veriyi çaldı ve 70.000'den fazla NVIDIA kullanıcısının kimlik bilgilerini sızdırdı. Aynı çete 30 GB değerinde T-Mobile' ın kaynak kodunu da çaldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Conti' nin liderliği ve işbirlikçileri hakkında bilgi için 15 milyon dolara kadar teklifte bulunuyor.

Kimlik avı, kötü amaçlı e-posta, web siteleri ve kötü amaçlı yazılımların kullanımı artmaya devam ediyor.

Altı yüz kötü niyetli e-posta kampanyası, 2022'nin ilk yarısında internette yol aldı.
E-postaların %58'i kimlik avı girişimleriydi.
Bu e-postaların %28'i kötü amaçlı yazılım içeriyordu.
İş dünyası giderek daha fazla dağıtılıyor ve 2022'nin ikinci çeyreğinde uç noktaların ortalama %8,3'ü kötü amaçlı URL'lere erişmeye çalıştı.

Daha fazla siber suçlu, kripto para birimlerine ve merkezi olmayan finans (DeFi) platformlarına odaklanıyor. Bilgisayar korsanları, akıllı sözleşmelerdeki kusurlardan yararlanarak kötü amaçlı yazılım veya kimlik avı girişimleriyle kurtarma ifadeleri ve parolaları çalarak, kripto cüzdanlarına ve benzer şekilde borsalara girdiler.

Siber saldırılar, 2012'den bu yana DeFi para biriminde 60 milyar doların üzerinde bir kayba neden oldu.
Bunun 44 milyar doları son 12 ayda yok oldu.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!



İlgili İçerik
Duyurular

SMS ile Doğrulama Kodları ve KVKK İlke Kararı Hakkında Bilgilendirme

Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun (“Kurul”) 10.06.2025 tarihli ve 2025/1072 sayılı İlke Kararı, 32938 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

selen guvenc Temmuz 7

Entegrasyon ve Proje Uzmanı Arıyoruz

Büyüyen organizasyonumuz için Entegrasyon ve Proje Uzmanı pozisyonunda görevlendirilmek üzere, dinamik ve proaktif takım arkadaşı arıyoruz.

selen guvenc Temmuz 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Değişen Dünyada Pazarlama Yatırımlarındaki Kara Delikler

27 Haziran’daki webinarımızda, Gökçe Dönerkaya ile pazarlama yatırımlarının etkin yönetimi, verimlilik artırıcı stratejiler ve teknolojinin sunduğu fırsatları konuşacağız.

selen guvenc Haziran 20

Google I/O 2025’te Öne Çıkan Yenilikler

Bu yılki etkinlikte Gemini 2.5 modellerinin güncellenen yeteneklerinden Veo 3 ve Imagen 4 gibi üretken içerik araçlarına; Deep Research ve Canvas gibi üretkenlik çözümlerinden Yapay Zeka Modu ve Gemini Live gibi özelliklere kadar pek çok yenilik duyuruldu

selen guvenc Haziran 12

Google Gelişmiş Dönüşümlerin Kurulumunu Yeni Bir GTM Etiketine Taşıyor

Google Ads’in “Gelişmiş Dönüşümler” (Enhanced Conversions) özelliği, artık manuel kod güncellemeleri veya özel JavaScript yerine doğrudan Google Tag Manager (GTM) üzerinden yapılandırılabiliyor.

selen guvenc Haziran 12

Çalışan Güvenliğini ve Acil Durum Yönetimini Kolaylaştıran Çözüm: Mobildev Acil.Care

Mobildev tarafından geliştirilen Acil.Care çözümü, kriz yönetimini dijitalleştirerek işletmelerin çalışanlarını daha güvenli bir çerçevede yönetmesine imkan tanır.

selen guvenc Haziran 12

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.