Google Analytics 4 Avantajları: Web Analitiğinde Yeni Bir Çağ

selen guvenc
Ocak 8, 2024
  • 1528

Google Analytics 4, işletmelerin web siteleri ve mobil uygulamaları hakkında daha ayrıntılı ve bilgilendirici bilgiler edinmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış güçlü bir web analitik platformudur. Google Analytics 4 (GA4), Universal Analytics(GA3)'in temel özelliklerini genişleterek, web analitiğinde yeni ve gelişmiş işlevler sunmaktadır. Olay tabanlı veri modeli, yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileri ve hem web siteleri hem de mobil uygulamalar için gelişmiş analitik gibi özellikleriyle, işletmelerin kullanıcıları daha iyi anlamalarına ve daha etkili pazarlama ve satış stratejileri geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Etkinlik Tabanlı Veri Modelli

Google Analytics 4 (GA4), toplanan tüm verileri etkinlik olarak kaydederek geleneksel analizleri dönüştürerek müşterilerin ürünlerinizle olan etkileşimlerinin daha geniş bir şekilde anlaşılmasına olanak tanır. Etkinliklerin sınırlı olduğu Universal Analytics'in aksine, GA4 bunu daha özelleştirilebilir parametrelerle çok çeşitli kullanıcı etkileşimlerini kapsayacak şekilde genişletir. GA4 veri modelleme, kullanıcı etkileşimlerini ve davranışlarını daha derinlemesine anlamak  için Google Analytics 4'teki verileri yapılandırma ve düzenleme sürecini ifade eder. Önceki ürünü Universal Analytics'ten farklı olarak GA4, sayfa görüntülemeleri yerine olaya dayalı izlemeye odaklanarak çeşitli temas noktalarında kullanıcı etkileşimine ilişkin daha bütünsel bir görünüm sağlar.

Makine öğrenimi ve Daha Akıllı İçgörüler

Google Analytics 4, standart raporlama çerçevesinin ötesine geçerek, yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanarak işletmenizin özel ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun detaylı analizler sunar. Bu analizler, temel trendleri belirlemenize, büyüme alanlarını keşfetmenize ve pazarlama stratejilerinizi daha bilinçli bir şekilde geliştirebilirsiniz.

Google Analytics 4, gelişmiş makine öğrenimi yetenekleri aracılığıyla pazarlama analizlerini önemli ölçüde geliştirir. Bu tahmine dayalı ölçümler, müşteri eğilimlerini ve kullanıcı davranışlarını otomatik olarak belirleme konusunda ustadır ve bir kullanıcının satın alma veya vazgeçme olasılığı gibi bilgiler sağlar. 

GA4'ün makine öğrenimi, kimlik çözümlemesinde de etkilidir. Açık kimlik bağlantısı olmasa bile kullanıcı etkileşimlerinin bir ürünle ilişkilendirilmesine olanak tanır. Dolayısıyla, kullanıcıların farklı zamanlarda veya konumlarda cihaz değiştirirken veya oturumları sürdürürken olasılıklara dayalı olarak tanımlanmasını kolaylaştırır ve çeşitli platformlardaki kullanıcı davranışının daha kapsamlı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Geliştirilmiş Google Ads Entegrasyonu

Google Analytics 4 (GA4), Google Ads ile gelişmiş entegrasyon sunarak dijital pazarlamacıların müşteri etkileşimlerini izleme ve anlama biçimini önemli ölçüde iyileştiriyor. Entegrasyon, arama sonuçları, web siteleri ve uygulamalar da dahil olmak üzere çeşitli platformlardaki reklamlarla ilk etkileşimden itibaren müşteri yolculuklarının izlenmesine olanak tanıyor.

Kitle Oluşturma ve Segmentasyon: Google Analytics 4'ün (GA4) Google Ads ile geliştirilmiş entegrasyonu, pazarlamacılara daha sofistike kitle hedefleme imkanı sunuyor. Artık, kullanıcı davranışlarına, demografik özelliklere ve ilgi alanlarına dayalı detaylı kitle segmentleri oluşturulabiliyor. Bu gelişme, pazarlamacıların hedef kitlesine daha etkin bir şekilde ulaşmasını ve yüksek alaka düzeyine sahip, kişiselleştirilmiş reklam kampanyaları geliştirmesini mümkün kılıyor. Bu doğrultuda, reklam kampanyalarının etkinliğini artırarak daha yüksek dönüşüm oranlarına ulaşılmasına katkıda bulunuyor.

Gelişmiş Veri Analizi: Google Ads ile Google Analytics 4'ün (GA4) entegrasyonu, pazarlamacılara kapsamlı veri erişimi sağlıyor. Bu entegrasyon, kullanıcı davranışlarından müşteri demografisine ve reklam performansına kadar geniş bir veri yelpazesini içerir. Pazarlamacılar, bu bilgileri kullanarak pazarlama stratejilerini şekillendiren eğilimleri ve desenleri tanımlayabilirler. Bu derinlemesine analiz, daha bilinçli kararlar almayı ve kampanya performansını artırmayı mümkün kılar.

Kolaylaştırılmış Reklam Performansı İzleme: Google Analytics 4 (GA4), reklam performansının detaylı analizini sunarak pazarlamacılara kampanya takibi konusunda büyük kolaylık sağlar. GA4 ile Google Ads hesaplarını entegre ederek, pazarlamacılar tıklama oranları, dönüşümler ve edinme maliyeti gibi temel metrikleri kolayca gözlemleyebilirler. Bu bütünleşik sistem, veri odaklı karar alma süreçlerini destekler ve kampanyaların yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için gerekli ayarlamaların yapılmasına yardımcı olur.

Gizlilik Uyumluluğu İçin İyileştirilmiş Veri Kontrolleri

Kullanıcı gizliliği konusundaki farkındalık arttıkça, GDPR ve CCPA gibi ilgili düzenlemelerin uygulanmasıyla birlikte Google Analytics 4 (GA4), bu zorlukların üstesinden gelecek şekilde uyum sağladı. GA4, web sitesi sahiplerine verileri üzerinde daha fazla kontrol sunmak ve kullanıcı gizliliğini daha iyi korumak için tasarlanmıştır.  GA4'ün öne çıkan özelliği, kullanıcı aktivitelerini izlemek için kullanılan küçük veri dosyaları olan birinci taraf çerezlerin kullanılmasıdır. GA4, kişiselleştirilmiş reklamlar için kullanımı da dahil olmak üzere, kullanıcıların verilerin nasıl toplandığını, depolandığını ve kullanıldığını yönetmesine olanak tanıyan gelişmiş gizlilik kontrolleri sunar. Kimlik çözümlemesi için makine öğreniminden yararlanan GA4, IP adresleri gibi potansiyel olarak hassas verilere güvenmeyi önler. Ancak bu yaklaşım, Google'ın dahili veri işlemesine güvenmeyi gerektirir çünkü kullanıcılar bu süreçlerde doğrudan hata ayıklayamaz veya bunları doğrulayamaz.

Çapraz Platform Takibi

Google Analytics 4, kullanıcıların birden fazla platform ve cihazda nasıl etkileşimde bulunduğunu izlemek üzere geliştirilmiştir. Bu çoklu platform izlemesi, pazarlamacılara kullanıcıların masaüstü, mobil cihazlar ve uygulamalar üzerinden markayla olan etkileşimleri hakkında daha derinlemesine bir anlayış kazandırır. Bu geniş kapsamlı bilgi, pazarlamacılara daha hedef odaklı ve etkin çapraz platform pazarlama stratejileri geliştirme olanağı sunar.

Google BigQuery entegrasyonu

BigQuery, büyük miktarda veriyi depolamak ve analiz etmek için kullanılan bulut tabanlı bir veri ambarı hizmetidir.

Google Analytics 4'ün (GA4) BigQuery ile entegrasyonu, veri analizi ve iş zekasında önemli bir sıçramaya işaret ediyor. Entegrasyon, kapsamlı web analitiği ile güçlü veri işleme arasındaki boşluğu dolduruyor. Universal Analytics'in aksine GA4, BigQuery'ye ücretsiz bir bağlantı ile birlikte gelir. Daha önce bu özellik yalnızca GA 360 müşterileri tarafından kullanılabiliyordu. Artık ham GA verilerine erişebilir ve üzerinde SQL sorguları çalıştırabilirsiniz.

Geliştirilmiş raporlar

Google Analytics 4'teki (GA4) yeni rapor arayüzü, olay odaklı verilerin toplanma ve görüntülenme biçiminde devrim yaratıyor. Bu etkileşimli ve duyarlı arayüz, analiz verilerinin canlı, özelleştirilebilir bir görünümünü sunar. GA4'ün Keşifler özelliği, huni analizi ve hedef kitle araştırması gibi çeşitli analizlere yönelik şablonlar içerir ve standart raporların ötesinde ayrıntılı incelemelere olanak tanır. GA4'teki görselleştirmeler ve raporlar, netlik ve anlaşılması kolay olacak şekilde tasarlanmıştır ve paydaşlara yapılan sunumlar için idealdir. Hedef kitle etkileşimlerine kısa ve öz bir genel bakış sunarak belirli ürün metrikleriyle yakından uyumlu özel raporların oluşturulmasına olanak sağlar.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.