Mali Suç Ortamında Yapay Zekanın Gücü

Erkan Aytac
Ağustos 3, 2023
  • 1874
Dolandırıcılık, finansal hizmetler sektörünü yıllardır rahatsız ediyor. Günümüzün hızla gelişen dijital ortamında, finans kurumları müşterilerini suçlulardan korumak için artan bir baskı altındadır. Ancak yeni teknolojinin ortaya çıkışı ve erişilebilirliği bu misyona hem yardımcı oldu hem de engel oldu.

Dolandırıcılar, gelişmekte olan teknolojileri kullanarak ve stratejilerini finansal zincirin en zayıf halkasını, yani tüketicilerin kendilerini hedef alacak şekilde uyarlayarak daha saldırgan ve yenilikçi hale geliyor. Üretken yapay zeka gibi teknoloji, bankalar ve finans kurumları için yeni bir dizi zorluk yaratarak dolandırıcıların hem tüketicileri hem de finansal kurumları kandırmayı amaçlayan yeni kimlikler çalmasına veya oluşturmasına veya mevcut kimlikleri taklit etmesine olanak tanıyor.

Araştırmalar, Yapay Zeka (AI)'yı anlama ve tanıma konusunda suçluların şu anda tüketicilerden birkaç adım önde olduğunu gösteriyor. Tüketicilerin yarısından fazlasının (%56) bir finansal dolandırıcılığın kurbanı olmasına rağmen, birçoğu hala çeşitli finansal suç türlerini tespit etme ve ayırt etme bilgisinden yoksundur. Tüketicilerin %52'si derin sahtekarlıklara aşina değil ve %63'ü, suçlular tarafından masum insanları dolandırmak için giderek daha fazla kullanılan araçlar olan ChatGPT'yi hiç duymadı. Bu da bankaların her şeyden önce müşterilerini eğitmek için hızlı hareket etmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Eski atasözü doğru geliyor - önleme her zaman tedaviden daha iyidir.

Yapay Zeka (AI) teknolojisinden yararlanma

İronik olarak, AI aynı anda hem sorun hem de çözümdür. Yapay zekadaki son önemli sıçramalarla, finans kuruluşları artık dolandırıcılık faaliyetlerini gerçek zamanlı olarak tespit etmek ve önlemek için gelişmiş makine öğrenimi modellerinden yararlanabilir. Yapay zeka, işlem eğilimleri gibi büyük davranışsal veri kümelerini veya müşterilerin çevrimiçi bankacılık işlemlerine genellikle ne zaman veya nerede eriştiklerini analiz ederek davranış kalıplarını belirleyebilir. Bu, bankaların müşterilerinin daha iyi bir resmini oluşturmasına ve sıra dışı bir şey olduğunda işaretlemesine olanak tanır.
Yapay zekanın çok büyük miktarda veriyi milisaniyeler içinde işleme yeteneği, bankaların olağandışı veya potansiyel olarak dolandırıcılık faaliyetlerini hızlı ve artırılmış doğrulukla belirlemesine olanak tanır. AI, müşterileri güvende tutarken aynı zamanda müşteri sadakatini sağlamlaştırma konusunda büyük bir potansiyele sahiptir - son araştırmalar, tüketicilerin yarısından fazlasının (%53) bankalarının kendilerini korumak için AI kullandığını bildiklerinde kendilerini daha güvende hissettiklerini ortaya koymaktadır.

Bankaları dolandırıcılığı ve mali suçları daha iyi tespit etme konusunda güçlendirmek, kurumları ve onların müşterilerini hem güvenli hem de uyumlu tutuyor. Ancak, AI kullanırken doğruluk ihtiyacı hayati önem taşır. Şüpheli olarak işaretlenen meşru bir işlem olan yanlış pozitifler, müşteriler için en büyük hayal kırıklıklarından biridir ve müşteri sadakatini anında azaltabilir. Araştırmalar, banka yasal bir işlemi durdurursa, sorun hızlı bir şekilde çözülse bile müşterilerin %46'sının bankalarından ayrılmayı düşüneceğini ortaya koydu.

Bankaların meşru işlemleri engellememeye dikkat etmesi ve yanlış pozitifleri önlemek ve müşteri sıkıntısını önlemek için etkili önlemler alması gerekir. Bu, bankaların müşteri sadakatini ve memnuniyetini sağlamak için şeffaflığa, etkili önlemlere ve özel iletişim stratejilerine öncelik vermesine yönelik kritik ihtiyacı vurgulamaktadır.

Düzenleme engeli

Artan dolandırıcılık seviyelerini tespit etmek için birlikte çalışırken, düzenleyiciler bir çözüme ulaşmak için bankalar, müşteriler ve diğer paydaşlarla birlikte çalıştıklarından emin olmalıdır. Bununla birlikte, küresel olarak düzenleyici manzaralardaki bazı farklılıklar hala devam etmektedir.

Dünya çapında değişen düzenlemelere rağmen, müşteri güvenini ve memnuniyetini korumak tüm yetki alanlarında çok önemlidir. Bazı bölgelerde hâlâ düzenleyici bir zorunluluk olmasa da, her zaman rekabette farklılaştırıcı bir faktör olarak görülmelidir. Uzun vadeli ilişkileri ve sadakati geliştirmek, rekabetçi finansal hizmetler ortamında hayati önem taşır ve bir bankanın finansal suçlarla nasıl mücadele ettiği müşteriler için önemli bir faktördür. Yapay zeka, finansal hizmetler ortamında daha iyiye doğru devrim yaratabilir ve yapay zekayı benimseyen, müşterileriyle güçlü ilişkilere öncelik veren ve kusursuz bir müşteri deneyimi sunanlar öne çıkacaktır.



İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.