Orta Ölçekli İşletmeler Neden Siber Suçlular İçin En Önemli Hedef Haline Geliyor?

selen guvenc
Mayıs 8, 2023
  • 1398

Son birkaç yılda, birçok büyük işletme siber güvenlik yaklaşımlarını elden geçirdi. Uzaktan çalışmanın yükselişi, onları hem güvenlik teknolojisinde hem de süreçlerde uzun süredir planlanmış yükseltmeler yapmaya zorladı ve bu da genel olarak çok daha iyi veri güvenliği sağladı.

Kağıt üzerinde çok iyi bir haber gibi görünse de, mutlaka herkes için geçerli değil. Neden? Çünkü siber suçluların çoğu, kurbanlardan mümkün olan en fazla parayı kazanmanın en hızlı ve en kolay yolunu arayan fırsatçılardır. Sonuç olarak, kullanım için daha fazla varlığa sahip daha büyük işletmeleri hedefleme eğilimindedirler. Ancak bu büyük işletmeler siber savunmalarını güçlendirmeye devam ettikçe, siber suçlular daha kolay hedefler aramaya başladılar ve bunların çoğu dikkatlerini daha az korunan orta ölçekli işletmelere yöneltiyor.

Siber güvenlik, orta ölçekli işletmeler için büyüyen bir endişe kaynağıdır

Barracuda Networks tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, 100'den az çalışanı olan işletmelerin, daha büyük kuruluşlara kıyasla siber saldırıların kurbanı olma olasılığının %350 daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu bulgular, pandemide siber suçlarda bildirilen %600'lük artışla birleştirildiğinde , orta ölçekli işletmelerin görünümü oldukça iç karartıcı görünmeye başlar. Elbette bu, söz konusu siber savunmalar olduğunda bu kuruluşların başarılarının üzerinde durduğu anlamına gelmiyor, ancak daha küçük bütçeler ve daha az kaynak, büyük işletmelerin toplayabildiği gelişmiş uyarı ve korumalara uymayı neredeyse imkansız hale getiriyor.

Siber risk sigortası göründüğü gibi çözüm değil

Buna yanıt olarak, bazı orta ölçekli işletmeler siber sigorta kullanarak zararları hafifletmeye çalıştı. İlk bakışta siber sigorta, siber suç risklerini azaltmanın pragmatik bir yolu gibi görünüyor. Sigorta, dahili olarak güçlü siber güvenlik sağlamaktan daha ucuz bir seçenek gibi görünebilir. Herhangi bir siber tehdidin neden olduğu hasara karşı bir kuruluşu finansal olarak korumayı amaçlamaktadır. Siber sigorta poliçeleri genellikle belirli düzeylerde ve önleme önlemlerini şart koşar, ancak bunların karşılanması, bir işletmenin tamamen ve hatta iyi korunduğu anlamına gelmez.

Tüm sigortalarda olduğu gibi, giderek daha çeşitli ve karmaşık bir dizi nedenden dolayı taleplerin reddedilme riski veya neden olunan aksama ve hasarı azaltmak için gerekenden daha az ödeme yapılması riski de vardır. Siber sigorta aynı zamanda rehavete de neden olabilir: Kısa vadede risk veya tehdit ortadan kaldırılırsa, uzun vadeli orta ölçekli kurumsal siber güvenliğe odaklanmak için daha az acil baskı olur. Küresel danışmanların işletmelere hiç fidye ödememeleri için başvurduğu bir dönemde, maruz kalma ve talepler daha fazla sigorta primi artışına neden olabilir veya firmaları daha yüksek bir ödemenin reddedilme riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Korunma tedaviden daha iyidir

Günümüzün siber tehdit ortamında, artık bir "eğer" değil, "ne zaman"dır ve kuruluşlar bir noktada tehlikeye atılacağını varsaymalıdır. Ve hayattaki pek çok şey gibi, önleme her zaman tedaviden daha iyidir ve siber güvenlik pazarı kesinlikle bir istisna değildir. Başarılı bir ihlal durumunda, ağır mali tazminatın bile mağdurların maruz kaldığı itibar zedelenmesini ve müşteri güveni kaybını telafi etmesi pek olası değildir ve sonuç olarak iş kesintisi veya plansız kesinti süresi söz konusu değildir.

Orta ölçekli işletmeler saldırıya uğrama şanslarını azaltmak için ne yapabilir?

Tüm işletmeler için önemli bir siber güvenlik stratejisi (oldukça uygun maliyetli olan) çalışanların farkındalığını artırmaktır. Siber saldırılar genellikle çalışan hatası nedeniyle başarılı olur. Örneğin, bir çalışan, kimlik avı e-postaları veya virüslü bağlantılar gibi suçlular tarafından kullanılan araçlardan haberdar değilse, bunlara kolayca tıklayıp suçluların içeri girmesine izin vererek işlerini siber ihlallere karşı çok daha duyarlı hale getirebilir. Düzenli ve kapsamlı çalışan eğitiminin siber suçlara karşı çok etkili bir savunma olduğu görülmüştür.

Teknoloji açısından bakıldığında, siber güvenlik daha karmaşık bir iş olabilir, ancak dijital varlığa sahip her kuruluşun yerinde olması gereken temel faaliyetler vardır. Başlangıç noktası, boşlukları ve zayıflıkları belirlemek için işletmenin mevcut durumda kullanıcılarını ve sistemlerini nasıl koruduğunu gözden geçirmek olmalıdır. Orta ölçekli işletmeler, güvenliği ihlal edilmiş e-posta hesaplarını ve şüpheli mesajları tespit etmek için yerinde izleme sistemine sahip olmalıdır. Tehdit yanıtları, güvenliği kolaylaştırmak için otomatikleştirilebilir. Ancak siber güvenlik yazılımlarını ve protokollerini güncel tutmak esastır. Siber suçlular her gün saldırılarını geliştirirken, en yeni savunma araçlarına ve yerinde tespite sahip olmak hayati önem taşıyor.

Siber güvenliği şirket içinde yönetmek, bir işletmenin bütçesini ve kaynaklarını da zorlayabilir. Bu nedenle pek çok kişi, orta ölçekli işletmelerin benzersiz ihtiyaçlarını ve karşılaşabilecekleri zorlukları anlayan bir siber güvenlik uzmanıyla ortak olmayı tercih ediyor.

Üçüncü taraf danışmanlık ve uyumluluk hizmetleri, işletmelerin savunmasızlıklarını azaltmaları için etkili bir yoldur. Orta ölçekli işletmeler, kuruluşun veri koruma ve diğer güvenlik düzenlemelerine uygun olduğundan emin olabilir. Çoğu durumda, güvenlik ortakları aracılığıyla, önemli kararlar konusunda tavsiyelerde bulunabilecek ve varlıkları korumak ve müşterilere güven vermek için sağlam bir siber güvenlik stratejisi geliştirip uygulamaya yardımcı olabilecek üçüncü taraf sektör uzmanlarına da erişim elde ederler.

Son olarak, düzenli penetrasyon testi ve güvenlik değerlendirmesi, orta ölçekli işletmelerin altyapılarının, sistemlerinin ve süreçlerinin zayıf noktaları hakkında fikir edinmeleri, güvenliklerini güçlendirmeleri ve saldırılara karşı güvenlik açıklarını en aza indirmeleri için harika bir yoldur.

Son birkaç yıldaki olaylar, siber güvenlik spotlarını büyük ölçüde orta ölçekli pazara çevirdi. Ancak, yalnızca siber risk sigortasına güvenmek yerine, sonrasında yaşananları daha az sancılı hale getirmek yerine, kuruluşların daha baştan mağdur olmasını önlemeye yardımcı olabilecek pek çok seçenek mevcuttur. Personeli uygun şekilde eğitmek, güvenlik uzmanlarıyla çalışmak ve mevcut siber savunmaları düzenli olarak test etmek, suçluları caydırmanın ve hassas verileri güvende tutmanın harika yollarıdır.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.