Quishing: QR Kod Kimlik Avı

selen guvenc
Kasım 8, 2023
  • 694

HP, Darktrace, Malwarebytes, AusCERT ve diğer güvenlik firmalarına göre QR kodu kimlik avı (diğer adıyla "quishing") yükselişte.

QR kodları nedir?

QR kodları, ürünleri takip etmek, öğeleri tanımlamak, kablosuz bir ağa bağlanmak veya hesaplar için çok faktörlü kimlik doğrulamayı ayarlamak gibi eylemleri basitleştirmek ve mobil kullanıcılara belirli içerikleri sunmak (örneğin bir web sayfasını açarak) için kullanılan iki boyutlu matris barkodlardır. /app kullanıcının cihazında).

Artık çoğu kişi QR kodunun neye benzediğini ve içine "gömülü" bilgilere ulaşmak için onu taramaları gerektiğini biliyor.

Ne yazık ki pek çok kullanıcı QR kodlarının doğası gereği güvenli olmadığını ve kötü amaçlarla kullanılabileceğini bilmiyor.

QR kodu kimlik avı: Örnekler ve taktikler

QR kimlik avı genellikle e-posta yoluyla gelir ve kimlik avı veya dolandırıcılık amaçlı bir web sayfasına işaret eden bir QR kodu içerir.

E-postaların sonlandırılması genellikle güvenilir bir şirketin kimliğine bürünür ve kullanıcılardan e-postalarındaki QR kodunu taramalarını ister.

“Örneğin, çevrimiçi bir satın alma işleminde yaptığınız ödemenin gerçekleşmediğini ve QR kodunu tarayarak kredi kartı bilgilerinizi yeniden girmeniz gerektiğini söyleyebilirler. Şüphelenmeyen kurbanlar QR kodunu tarayacak, meşru görünen bir web sitesine girecek ve ödeme bilgilerini girecekler," diye açıklıyor Microsoft .

Hedefler kurumsal yöneticiler veya çalışanlar olduğunda, genellikle bir dizi açık yönlendirme yoluyla sahte bir Microsoft 365 hesabı oturum açma sayfasına yönlendirme olasılıkları daha yüksektir .

Saldırı, kurbanların PNG formatında PDF eki içeren bir kimlik avı e-postası almasıyla başlıyor; bu e-posta, onlardan Microsoft hesap güvenlik ayarlarını güncellemelerini veya bir QR kodunu tarayarak hesaplarına 2 faktörlü kimlik doğrulama eklemelerini istiyor.

Aciliyet duygusu katmak için kurbanlardan görevi 2-3 gün içinde tamamlamaları isteniyor.


AusCERT yakın zamanda üye kuruluşları tarafından gönderilen e-posta örnekleri üzerinde bir analiz gerçekleştirdi ve bunların çoğunun, ilgili kuruluş içindeki bir yöneticiden geliyormuş gibi göründüğünü tespit etti.

Avustralya merkezli CERT, "AusCERT, e-postanın içine yerleştirilmiş QR kodunun, Microsoft gibi saygın markaları veya kuruluşları taklit eden aldatıcı bir web sitesine yönlendiren bir URL içerdiğini gözlemledi" dedi .

DarkTrace yakın zamanda QR kodu kimlik avı e-postalarında gördükleri kalıpları ve benzerlikleri listeledi:

E-postalar aciliyet duygusu taşıyordu

Doğrudan iki faktörlü kimlik doğrulamanın (2FA) etkinleştirilmesinden veya QR kodunun etkinleştirilmesinden bahseden e-postalardan bazıları oldukça ikna edici görünüyordu ve kuruluşun BT departmanından geliyormuş gibi görünüyordu

E-postalardan bazıları meşru güvenliği ihlal edilmiş hesaplardan geldi

Bir e-posta, hedeflenen şirket tarafından yakın zamanda satın alınan bir şirketten geliyormuş gibi gösterildi

Araştırmacılar, "Bu e-postaların paylaştığı bir diğer özellik, e-postanın gövdesinde çok az metin bulunması veya hiç metin bulunmaması ve düz metin kısmı içermemesiydi" dedi. "Bu, metin analizini ve e-postanın, kimlik avı amacını açığa çıkarabilecek şüpheli anahtar kelimeler ve dil açısından filtrelenmesini engelliyor."

E-posta güvenlik ağ geçitlerini atlatmak için kullanılan ek taktikler arasında iyi huylu hizmetlerin etki alanları aracılığıyla kötü amaçlı yönlendirme ve eklerde bulunan kötü amaçlı bağlantılar yer alır.

Güvenlik uzmanları çevrimiçi olarak hangi üçüncü taraf çözümlerinin, posta akışı kurallarının ve filtrelerinin, sorgularının ve püf noktalarının QR kodlu kimlik avı e-postalarının meslektaşlarının gelen kutularına ulaşmasını engelleyebileceğini tartışırken, bir şey açıktır: Kimlik avı farkındalık eğitimleri, kimlik avı tehdidini içerecek şekilde güncellenmelidir. .

Quishing, farklı bir kimlik avı işlemidir; dolayısıyla, kimlik avını tanımaya yönelik olağan tavsiyeler hâlâ geçerlidir. Ancak kullanıcılar, kimlik avı e-postalarının (ve kısa mesajların ve sosyal medya mesajlarının) kötü amaçlı QR kodları da içerebileceğinin farkında olmalıdır.

Kullanıcılara, QR kodları taşıyan e-postaların meşruiyetini değerlendirirken daha dikkatli olmaları söylenmelidir. Tıklamadan önce QR kodunun arkasındaki URL'yi ön izlemeli ve yerleşik güvenlik özelliklerine sahip bir QR kod tarayıcı kullanmalıdırlar.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

Sağlık Sektöründe Devrim Yaratan Dijital Pazarlama Stratejileri

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 10 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek olan "Sağlık Sektöründe Devrim Yaratan Dijital Pazarlama Stratejileri" konulu on beşinci webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Mayıs 3

Satış Mühendisi Arıyoruz!

Büyüyen organizasyonumuz için Kurumsal Satış Mühendisi pozisyonunda görevlendirilmek üzere, dinamik ve proaktif takım arkadaşları arıyoruz.

selen guvenc Nisan 30

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.