SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Güvenliği Neden Önemlidir?

selen guvenc
Eylül 13, 2023
  • 862

Start-up'lar çeviklikleri, hızları ve yenilikçilikleriyle tanınırlar. Benzersiz çözümleri ve fikirleriyle sıklıkla tüm endüstrileri altüst ederler. Ancak aynı zamanda işlerine ve itibarlarına zarar verebilecek siber saldırılara ve veri ihlallerine karşı da savunmasızdırlar. Kesinti sırasında, start-up'ların başlangıçta kaynakları az olduğundan ve bilgisayar korsanları bundan faydalanarak saldırıp düşük asılı meyvelere saldırır ve arka kapılar oluşturur veya finansal iflasa yol açan ve itibarı olumsuz yönde etkileyen veri hırsızlığına devam eder.

Yeni kurulan girişimlerin çoğunluğunun web ve mobil üzerinden uygulamalar aracılığıyla faaliyet göstermesi nedeniyle SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) uygulamaları, girişim endüstrisinin önemli bir parçası haline geldi. Web ve mobil uygulama platformları, start-up' ların kusursuz bir kullanıcı deneyimi sunmasına olanak tanıyor. Bu, etkileşimin artmasına ve kullanıcıyı daha iyi elde tutmanıza yol açar. En iyi start-up' lara baktığımızda bile neredeyse %90'ı araç çağırma, gıda, e-ticaret, sağlık ve finansman gibi alanlarda neredeyse SaaS olarak hareket ediyor.

Yeni girişimlere finansman sağlayan son raporlara göre, yalnızca bu hafta yeni girişimlere 15,7 milyar dolar yatırım yapıldı; bu da gelişmekte olan işletmelere olan güçlü ilgi ve desteğin altını çiziyor. Ancak Siber Suçlar raporu, siber suçların dünyaya maliyetinin 2015'teki 3 trilyon dolardan 2025'e kadar yıllık 6 trilyon dolara çıkacağını tahmin ediyor. Bu, start-up' ların işletmelerini potansiyel saldırılardan ve mali kayıplardan korumak için siber güvenlik önlemlerine yatırım yapmasının önemini vurguluyor ve başvuru konuları olarak dikkate alınması gereken uygulamaları göz önünde bulunduruyor:

Müşteri Güveni: Müşteriler, kişisel ve finansal bilgileri konusunda start-up'lara güvenirler. Bir veri ihlali, müşteri güveninin kaybolmasına neden olabilir ve bu güvenin yeniden kazanılması zor olabilir.

Uyumluluk: Start-up' ların KVKK, GDPR, CCPA ve SOC 2, ISO 27001, HIPAA gibi çeşitli veri koruma düzenlemelerine uyması gerekir. Bir veri ihlali, uyumsuzluk cezaları ve yasal işlemle sonuçlanabilir.

İş Sürekliliği: Bir veri ihlali, kritik iş verilerinin kaybına neden olabilir ve iş operasyonlarını kesintiye uğratarak geliri ve müşteri memnuniyetini etkileyebilir.

Start-up'ların güvenliği ciddiye almaları ve SaaS uygulamalarının özellikle uygulama, bulut ve API güvenliği olmak üzere 360 derecelik bir şekilde güvenli bir şekilde korunmasını sağlama ihtiyacını vurguluyor. SaaS Uygulama Güvenliğini sağlayan Start-up' lar, altyapı güvenliklerini ve kullanıcı güvenliklerini aynı anda sağlamak için web ve mobil uygulamaları için penetrasyon testi, denetim ve endüstriyel uyumluluğa (HIPAA, SOC2, OWASP vb.) bakmalıdır. Bu, tereddüt etmeden uygulamanın güvenini ve kullanılabilirliğini artırabilir ve start-up’ ların topluluk içinde rahatlık sağlayabilir.

Ancak bunlarla sınırlı değildir:

Düzenli Güvenlik Denetimleri Gerçekleştirin: Düzenli güvenlik denetimleri, SaaS uygulamanızdaki güvenlik açıklarını ve güvenlik açıklarını belirlemenize yardımcı olur. Kötüye kullanılmadan önce bunları düzeltmek için proaktif önlemler almanızı sağlar. Bilgisayar korsanları çok daha ileri düzeyde olduğundan ve mantıklı bir şekilde hareket ettiğinden, denetim otomatik tarama denetimleri olmamalıdır.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kullanın: Çok faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcıların oturum açmak için iki veya daha fazla kanıt sağlamasını gerektirerek ekstra bir güvenlik katmanı ekler. Yalnızca yetkili kullanıcıların uygulamanıza erişmesini sağlar.

Hassas Verileri Şifreleyin: Şifreleme, hassas verileri şifre çözme anahtarı olmadan okunamayan bir formata dönüştürür. Veriler çalınsa dahi okunamamasını ve kullanılamamasını sağlar.

Düzenli Yama Uygulaması: Düzenli yama uygulaması, bilinen tüm güvenlik açıklarının ele alınmasını ve yama uygulanmasını sağlayarak güvenlik ihlali riskini azaltır.

Çalışanları En İyi Güvenlik Uygulamaları Konusunda Eğitin: Çalışanlar genellikle güvenlik zincirinin en zayıf halkasıdır. Çalışanları en iyi güvenlik uygulamaları konusunda eğitmek, onların güvenliğin öneminin ve müşteri verilerinin nasıl korunacağının farkında olmalarını sağlar.

SaaS uygulama güvenliği yeni başlayanlar için kritik öneme sahiptir. Yalnızca müşteri verilerini korumakla kalmaz, aynı zamanda veri koruma düzenlemelerine uyumu sağlar ve iş sürekliliğini korur. 


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.