Sosyal Mühendislikle Mücadele

selen guvenc
Ocak 8, 2024
  • 314

Siber güvenlik genellikle teknik güvenlik açıkları ve karmaşık savunmalarla ilişkilendirilir. Ancak sosyal mühendislik olarak bilinen popüler bir siber saldırı yöntemi, bilgi toplamak ve bunun yerine saldırı gerçekleştirmek için insan psikolojisinden yararlanır.

Sosyal mühendislik, insanların belirli eylemleri gerçekleştirmeleri veya gizli bilgileri ifşa etmeleri için psikolojik olarak manipüle edilmesidir. Bu görünmez tehdit günümüz örgütleri için ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Aşağıdakiler, kuruluşunuzu bu tehlikeli saldırılara karşı güçlendirmeye yönelik en iyi uygulamaların yanı sıra, dikkatli olunması gereken temel sosyal mühendislik ilkelerini ve tekniklerini temsil etmektedir:

Sosyal Mühendislik İlkeleri

Sosyal mühendisliğin temel kavramlarından biri, insanların nasıl tepki verdiğini ve istenen eylemi gerçekleştirmek için stres veya baskıdan nasıl yararlanılabileceğini anlamaktır. Sonuç olarak, saldırganlar bir kişiyi tasarlarken genellikle yedi temel ilkeden yararlanır; genellikle birden fazla ilkeyi tek bir saldırıda birleştirir. Bu ilkelerin ne zaman kullanıldığını anlamak ve tanımayı öğrenmek, bu psikolojik siber saldırılara karşı korunmanın ilk adımıdır.

Yetki

Bu ilke, çalışanların, fiilen herhangi bir etkiye sahip olup olmadığına bakılmaksızın, sorumlu veya yetkili olduğunu düşündükleri bir kişinin talebine uymalarına dayanmaktadır.

Gözdağı

Gözdağı taktikleri, bilgisayar korsanları tarafından, bir kişiyi sosyal mühendisin istediği eylemi gerçekleştirmesi için korkutmak amacıyla kullanılır.

Uzlaşma

Çoğu insan etrafındakilerin yaptığını yapmak ister ve siber suçlular bu taktiği şüphelenmeyen insanları da aynı şekilde davranmaya ikna etmek için kullanır.

Kıtlık

Kıtlık, bir şeyin arzu edilir görünmesini sağlamak için sınırlı kaynak veya fırsatlar algısından yararlanır.

Aşinalık

Siber suçlular, mevcut bir bağ nedeniyle temsil ettiklerini iddia ettikleri toplum mühendisine veya kuruluşa karşı olumlu duygular beslerler.

Güven

Sosyal mühendisler hedeflenen çalışanla bağlantı kurmaya çalışır.

Aciliyet

Aciliyet, bireyleri aceleci kararlar almaya teşvik eden sahte bir zamana duyarlı baskı hissi yaratır.

Sosyal Mühendislik Teknikleri

Sosyal mühendisler, bir saldırı gerçekleştirirken yukarıdaki ilkeleri uygulamak için hem teknik hem de teknik olmayan çeşitli teknikler kullanabilirler.

Teknik Teknikler

Bir saldırganın kullanabileceği en yaygın teknik tekniklerden biri kimlik avıdır. Kimlik avı, genellikle kullanıcı adlarına, şifrelere, kredi kartı numaralarına ve ilgili hassas bilgilere odaklanan bilgilerin sahtekarlıkla toplanmasını tanımlayan geniş bir terimdir. E-posta, kimlik avının en yaygın yollarından biri olsa da, diğer yöntemler arasında smishing (SMS yoluyla kimlik avı), vishing (IP üzerinden ses kimlik avı), hedef odaklı kimlik avı (hedefli kimlik avı) ve balina avcılığı (kıdemli çalışan kimlik avı) yer alır.

Bir kuruluşun kimlik avı saldırılarına karşı savunma yapmasının en iyi yollarından biri çalışanların farkındalık eğitimidir. Bir kuruluştaki herkesin başına bir kimlik avı saldırısı gelebilir; bu nedenle, tüm çalışanlara kimlik avı saldırılarını nasıl tanıyacakları ve bunlara nasıl yanıt verecekleri öğretilmelidir.

Diğer teknik siber saldırı teknikleri, trafiği yasal bir web sitesinden kötü amaçlı bir web sitesine yönlendiren web sitesi saldırılarını içerebilir. Buna pharming denir. Yazım hatası işgali başka bir yaygın web sitesi saldırısıdır. Bu saldırı, kullanıcının bir URL'yi yanlış yazmasına ve benzer adlı kötü amaçlı bir siteye ulaşmasına dayanır. Örneğin, bir sosyal mühendis googl.com adlı bir web sitesini konuşlandırarak, popüler web sitesi google.com'u yanlışlıkla yanlış yazan kişilere saldırabilir.

Teknik Olmayan Teknikler

Arkadan takip, kapıyı açtıktan sonra bir kişiyi bir binaya veya kısıtlı alana kadar takip etmeye dayanan yaygın bir fiziksel giriş saldırısıdır. Bazı durumlarda, hiçbir şeyden haberi olmayan çalışanlar, arkalarında yürüyen kişiye kapıyı bile açık tutabilirler. Kimlik avına benzer şekilde, arka kapı kullanımı da en iyi şekilde farkındalık eğitimi yoluyla ve her çalışanın korunan tesislere erişim için kendi rozetini veya kimlik bilgilerini kullanmasını zorunlu kılmak gibi güvenlik önlemlerinin uygulanması yoluyla önlenir.

Benzer şekilde, omuz sörfü, girilen kimlik bilgilerini görüntülemek ve yakalamak için bir kişinin omzunun üzerinden bakma işlemidir. Adının aksine, saldırganların bu tekniği uygularken birinin omzunun üzerinden bakmak dışında çeşitli yöntemler kullanabileceğini unutmamak gerekir. Bunun yerine aynalara veya pencerelerden de bakabilirler. Bu tekniğe karşı korunmak için kuruluşlar, çalışanların hassas bilgileri girerken çevrelerine karşı dikkatli olmalarını teşvik etmenin yanı sıra gizlilik ekranları kurmayı da düşünmelidir.

Sosyal Mühendislik Eğitimi

Sosyal mühendislik, bireysel muhakemeyi hedef aldığı için korunması gereken en zorlu siber güvenlik tehditlerinden biridir. Bir kuruluşun bu saldırılara karşı kendini savunmasının en iyi yolu kapsamlı, periyodik sosyal mühendislik eğitimleri vermektir. Bu eğitim, çalışanları yalnızca bu makalede ele alınan ortak sosyal mühendislik ilkeleri, teknikleri ve saldırılar konusunda eğitmekle kalmamalı, aynı zamanda potansiyel saldırıları tespit edip proaktif bir şekilde önlemek için onları gerekli araç ve bilgilerle donatmalıdır.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.