Yeni 'MMRat' Android Truva Atı Kullanıcılarını Hedefliyor

selen guvenc
Eylül 13, 2023
  • 1031

MMRat olarak adlandırılan ve Haziran ayından bu yana aktif olan kötü amaçlı yazılım, kullanıcı girdilerini yakalayıp ekran görüntüleri alabiliyor ve büyük miktarlarda veri aktarırken performansını artıran Protobuf'u temel alan özelleştirilmiş bir komuta ve kontrol (C&C) protokolü kullanıyor.

Kötü amaçlı yazılım, resmi uygulama mağazaları gibi görünen ve Vietnamca ve Tay dili de dahil olmak üzere farklı dillerde uyarlanmış web siteleri aracılığıyla dağıtılıyor. Ancak bu sitelere olan bağlantıların hedeflenen mağdurlara nasıl dağıtıldığı açık değildir. 

MMRat'ın, kullanıcı şüphesini önlemek için resmi bir hükümet veya flört uygulaması gibi göründüğü de görüldü. Kurulumun ardından MMRat , kurbandan gerekli izinleri etkinleştirmesini istiyor ve C&C ile iletişim kurmaya, cihaz bilgilerini göndermeye ve kullanıcı girişini yakalamaya başlıyor. Erişilebilirlik izinleri etkinleştirilirse tehdit ayarları değiştirebilir ve kendisine daha fazla izin verebilir.

Kötü amaçlı yazılım, cihaz kullanılmadığında operatörlerine sinyal gönderiyor, böylece banka dolandırıcılığı gerçekleştirmek ve ekran yakalamayı başlatmak için cihazın kilidini açabiliyorlar.

Kötü amaçlı yazılım, sunucudan alınan komutlara dayanarak hareketleri ve genel eylemleri gerçekleştirebilir, kısa mesaj gönderebilir, bir parola kullanarak ekranın kilidini açabilir, uygulamalara parola girebilir, ekrana tıklayabilir, ekran veya kamera videosu yakalayabilir, mikrofonu etkinleştirebilir, uyandırabilir. 

MMRat, ağ, ekran ve pil verileri, yüklü uygulamalar ve kişi listeleri dahil olmak üzere çok çeşitli cihaz verilerini ve kişisel bilgileri toplayabilir. Kötü amaçlı yazılım daha sonra kendisini kaldırarak cihazdaki tüm enfeksiyon izlerini kaldırır. 

Öneriler

MMRat, özellikle Güneydoğu Asya'daki mobil kullanıcılar için önemli bir tehdit oluşturan güçlü bir Android bankacılık truva atıdır. Keylogging, ekran kaydı ve dahil olmak üzere temel yetenekleri; uzaktan kontrol erişimi ile banka dolandırıcılığının etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Bu kötü amaçlı yazılıma karşı korunmak için kullanıcılara şunları yapmaları önerilir:

1. Uygulamaları yalnızca resmi kaynaklardan indirin. MMRat genellikle resmi uygulama mağazası gibi görünen kimlik avı web sitelerinden indirilir. Her zaman Google Play Store veya Apple App Store gibi güvenilir platformları kullanın.
2. Cihaz yazılımını düzenli olarak güncelleyin. Güncellemeler genellikle MMRat gibi yeni tehditlere karşı koruma sağlayan güvenlik geliştirmeleri içerir.
3. Erişilebilirlik izinleri verirken dikkatli olun. MMRat, kötü amaçlı faaliyetlerini gerçekleştirmek için Android'in Erişilebilirlik hizmetinden yararlanıyor. Uygulamaların istediği izinleri her zaman inceleyin.
4. Cihazınıza saygın bir güvenlik çözümü yükleyin. Bu, tehditlerin zarar vermeden önce tespit edilmesine ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
5. Kişisel bilgilerinize ve banka bilgilerinize dikkat edin. MMRat'ın amacı banka dolandırıcılığı yapmaktır, bu nedenle çevrimiçi olarak paylaştığınız bilgiler ve kişisel uygulamalarınıza sağladığınız veriler konusunda dikkatli olun.

Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.