Bilgi Güvenliği İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

selen guvenc
Eylül 13, 2023
  • 2284

İnternet ve yeni teknolojiler, dünya çapında birçok işletmenin günlük olaylarının merkezi haline geldi. Uzaktan çalışma, küresel salgından bu yana daha yaygın bir şekilde kabul görmeye başladı ve siber güvenliği daha da önemli hale getirdi.

Bir işletmenin çevrimiçi güvenliği söz konusu olduğunda şirketlerin, bir siber saldırının iş verilerinin kaybı, finansal maliyetler ve itibarın zarar görmesi gibi ciddi yansımalarını önlemek için proaktif ve dikkatli olmaları gerekir. Güvenliğin herhangi bir işletmenin hayati bir parçası olmasının birkaç önemli nedenini burada bulabilirsiniz. Öncelikle 'siber güvenliğin' ne olduğunu açıklayalım.

Siber Güvenlik Nedir?

Uzaktan çalışmadaki büyük artışla birlikte, meslektaşlar arasında internet aracılığıyla daha fazla etkileşim gerçekleşiyor. Artık birçok çalışan müşteri, iş ve çalışan verileri gibi önemli bilgileri cihazlarında sakladığı için siber saldırılara karşı çok daha savunmasız durumdalar.

Çoğu büyük şirket, iş süreçlerini entegre etmek ve yönetmek için bir ERP sisteminden yararlanacaktır.  Bir işletme için uygun siber güvenlik ve ERP sistemi güvenlik önlemlerinin alınması, bu bilgileri korumanın en iyi yollarından biridir. Her gün ziyaret ettiğimiz birçok web sitesi ve çevrimiçi platform, yeni bir çevrimiçi hesap gerektirir; bu, birden fazla şirketin hassas bilgilerimizin çoğuna erişebildiği ve bunları saklamaktan sorumlu olduğu anlamına gelir. Mutfaklarını, oturma odalarını ve yedek yatak odalarını evdeki ofisleri haline getiren evden çalışan çalışanlar, birçok çevrimiçi bilgisayar korsanının birincil hedefi haline geldi. İşletmeler günlük süreçlerinde internete ne kadar çok güvenirse, saldırganların çalışanların kullandığı çevrimiçi sistemlerden yararlanma fırsatları da o kadar artacaktır. Siber güvenlik, bilgisayar sistemlerinizin siber tehditlere karşı korunmasını ve saldırıya uğraması durumunda kurtarılabilmesini sağlar.

Bir Siber Saldırı İşletmeniz İçin Ne İfade Edebilir?

Çevrimiçi varlığınızı korumasız bırakırsanız, her an bir siber saldırı gerçekleşebilir ve bu durum size ve işletmenize zarar verebilir. Bir siber saldırının işletmenizi olumsuz etkileyebileceği bazı ana yolları burada bulabilirsiniz.

Finans Kaybı

Veri kaybının yanı sıra işletmeniz bir siber saldırı nedeniyle çok fazla para kaybedebilir. Örneğin, fidye yazılımı vakalarında, işletme önemli bir ücret ödeyene kadar işletme bilgileri tutulur. Çoğu durumda, fidye ödendikten sonra bile veriler hala geri alınamaz. Şirketler, bilgilerine erişemedikleri takdirde felce uğrayabilir, bu da hem faaliyet gösterememeleri hem de fidye yazılımı saldırısı nedeniyle mali kayıplara neden olabilir. KVKK veya GDPR veri ihlalleri gibi olaylar da ciddi düzenleyici yaptırımlara ve para cezalarına yol açabilir.

Veri Kaybı 

Suçluların bir siber saldırıda çalmaya hazır oldukları bilgi türü konusunda herhangi bir ayrımcılık yoktur. Hırsızlık, kimlik hırsızlığıyla sonuçlanan müşteri verilerinden çalışan verilerine, fikri mülkiyete veya iş planlarına kadar değişebilir. İşletmeler, özellikle fikri mülkiyetin (IP) çalınması durumunda bu durumdan kurtulmayı son derece zor bulabilirler. İşletmenizin geliştirdiği yeni ve heyecan verici bir fikir çalınırsa, yalnızca bu fikri hayata geçirmenin getirdiği potansiyel geliri kaybetmekle kalmayacak, aynı zamanda fikrin araştırılması ve geliştirilmesi için harcanan zaman ve parayı da kaybedeceksiniz.

İtibar Hasarı

Müşteriler bir siber saldırıdan etkilendiyse, büyük olasılıkla bir zamanlar işletmenize duydukları güveni ve sadakati ve gelecekte bilgilerini güvende tutma becerinizi kaybedeceklerdir. Müşteri sadakati üzerindeki bu olumsuz etki, müşterilerin işlerini rakiplere taşımak gibi yeni seçeneklere yönelmesiyle birlikte şirketin birçok alanında kayıplara neden olabilir. Bu işi kaybetmek aynı zamanda gelir kaybıyla da sonuçlanacaktır. Siber saldırılar, ihlali çözseniz de çözmeseniz de sonuçta itibarınıza ve işletmenizin gelecekteki itibarına zarar verir.

Siber Saldırı Nasıl Önlenir?

Siber saldırı durumunda tüm işletmeler için ayrıntılı bir plan olmalıdır. Siber saldırıları önlemeye yardımcı olmak için güvenliğin kullanılabileceği bazı önemli yollar şunlardır:

ERP Güvenliği

ERP Güvenliği, ERP içindeki çeşitli bileşenleri ve verileri korumak için uygulanan önlemler, süreçler ve teknolojiler kümesini ifade eder. İşletmenizin özel bilgilerinin potansiyel siber saldırganların eline karşı güvende kalmasını sağlamak için güvenli bir sisteme sahip olmak çok önemlidir.

Çalışan Eğitimi

İlk savunma hattı çalışanlarınız şeklinde gelir. Ofis ortamında çalışıyor olsalar bile çoğu veri ihlali kullanıcı davranışından kaynaklanmaktadır. Teknoloji büyüyüp geliştikçe, çalışanlar cihazları çalışma saatleri dışında daha uzun süre kullanıyor ve bu da birden fazla kullanıcının aynı cihazı sık sık kullanmasına olanak tanıyabiliyor. İşletmelerin, tüm çalışanların kimlik avı e-postaları ve yazım hatası gibi yaygın dolandırıcılıklardan haberdar olmasını sağlaması gerekir. İşletmenize yönelik potansiyel tehditlere karşı dikkatli ve farkında olmak, çalışanlarınızın açık ve net siber saldırıların kurbanı olmamasını sağlayacaktır.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.