API Güvenliği Olmadan Neden "Sıfır Güven"e Sahip Olamazsınız?

selen guvenc
Nisan 5, 2023
  • 633

Gartner, API'lerin 2022'de bir numaralı saldırı vektörü olacağını tahmin etti. API güvenlik risklerinden kaynaklanan ihlaller şimdiden Coinbase, Optus, Uber ve diğerlerini tuzağa düşürdü.

Sıfır Güven (Zero Trust) kavramı, 2010 yılında Forrester analisti John Kindervag tarafından popüler hale getirildi. Sıfır Güven'i benimseyen kuruluşlar "asla güvenme, her zaman doğrula" ilkesini uygularlar. Bu, her kullanıcının ve cihazın kabul etme girişimini sürekli olarak doğrulamak ve eldeki işe doğru boyuttaki kullanıcı ayrıcalıklarına verilen en az ayrıcalık ilkesini uygulamak anlamına gelir. Sonuç olarak, Sıfır Güven geçmişte ağ erişimini ve kimlik erişim yönetimi güvenliğini iyileştirmeye odaklanmıştır.

Dağıtılmış ağlar hızla büyümeye devam ediyor. Kuruluşlar, yekpare iş uygulamaları yerine yeni uygulamalar oluşturmak ve dağıtmak için sayısız mikro hizmeti kullanmaya yöneliyorlar. Ardından, istemcileri sunuculara bağlamak için uygulama programlama arayüzlerini (API'ler) kullanarak hassas verileri gönderme ve alma yeteneklerine sahip oluyorlar. Bu şekilde giderek karmaşıklaşan ve birbirine bağlı iş süreçlerini yürütüyorlar.

API'ler modern iş dünyasının temeli olsalar da yeni riskler de yaratıyorlar. Hızlı API benimseme hızı, kuruluşların bu katman çevresinde güçlü yönetişim ve güvenlik araçları oluşturma becerisini geride bırakıyor. Ayrıca kuruluşlar, beklendiği gibi performans gösteren ancak bulutta yerel hizmetlerin ve mimarilerin güvenliğinden yoksun olan eski uygulamalara bağlanmak için API'leri kullanıyorlar.

Sıfır Güven, API Katmanını Korumalıdır 

Bu nedenle, Sıfır Güven güvenlik modellerinin uygulama, veri ve entegrasyon katmanlarını içerecek şekilde kullanıcı ve cihaz katmanının ötesine geçmesi gerektiği açıktır. Kuruluşlar bunu, API güvenliği sorununu çözerek ve Sıfır Güven çerçevelerinde ortakları, satıcıları, müşterileri ve diğer üçüncü tarafları göz önünde bulundurarak yapabilir.

API'leri yönetmek, kontrol etmek ve güvenliğini sağlamak için BT ve güvenlik ekiplerinin şunları yapabilmesi gerekir:

1. API'leri keşfedin ve test edin: Ekipler, API'leri ve hassas veri akışlarını otomatik olarak keşfetmek ister. Sürekli keşif sağlayan API güvenlik platformları, ekiplerin ortamları değiştikçe API'leri izlemesine ve tüm API'lerinin her zaman güncel bir envanterini oluşturmasına olanak tanır. Sonuç olarak, ekiplerin herhangi bir değişikliğin yanı sıra gölge ve yetim API'leri tanımlaması kolaydır.

2. API risk duruşunu değerlendirin: Risk puanlaması, güvenliği dönüştürdü ve API'ler için de geçerli. API güvenlik platformları, her API için bir güvenlik riski puanı sağlar. Bu risk puanları, ekiplerin en büyük risk alanlarına odaklanmasına yardımcı olmak için hassas veri akışları, API çağrı haritaları, kullanım davranışı, tehdit ayrıntıları ve etkinlik seviyeleri gibi çalışma zamanı ayrıntılarını ve diğer faktörleri dikkate alır. Ekipler daha sonra hangi API'lerin kötüye kullanıma karşı en savunmasız olduğunu belirleyebilir, böylece düzeltmeye öncelik verebilir ve tehditleri azaltmak için hızlı önlem alabilirler.

3. API saldırılarını durdurun: API güvenlik platformları; ekipleri bilinen ve bilinmeyen API, iş mantığı kötüye kullanımı ve sıfırıncı gün saldırılarının yanı sıra API kötüye kullanımı, dolandırıcılık ve hassas veri hırsızlığını tespit edecek ve durduracak şekilde donatır. Bilgisayar korsanlarının hassas verilere nereden eriştiklerini belirleyebilmek, BT ve güvenlik ekiplerinin bu girişimleri hızla durdurarak zararlarını sınırlandırmasını sağlar.

4. API'leri tehdit avı ve araştırması için analiz edin: Kuruluşlar, API güvenlik platformlarını kullanarak tüm API çağrılarının ve hizmet davranışlarının uçtan uca bir yol izini oluşturarak tehdit avını geliştirebilir. Bu bilgiler, güvenlik operasyonları ekiplerinin, tehdit avcılarının ve adli tıp araştırmacılarının temel nedenleri belirlemek, olay tespitini ve çözümünü hızlandırmak ve süreçleri iyileştirmek için kullanabileceği bir API veri gölünde toplanabilir. Kuruluşlar, bu öngörülerle zaman içinde API saldırı yüzeyini azaltabilir.

Bu dört yeteneği sunduğunu iddia eden çok sayıda API güvenlik satıcısı var, ancak birçoğu bu alanlardan bir veya daha fazlasını sunmakta zorlanıyor. Bu platformlar, bot veya DDoS saldırılarını önleyemeyebilir, API davranışındaki değişiklikleri tespit edemeyebilir, hassas veri akışlarını analiz etme yeteneğinden yoksun olabilir veya başka sınırlamalara sahip olabilir. 

Sonuç olarak, bir API güvenlik ortağı arayan BT ve güvenlik ekipleri, şirketlerden yeteneklerini alandaki diğerleriyle kıyaslamalarını istemelidir.

API Güvenliğini Güçlendirme Zamanı 

Sıfır Güven modelleri, kurumsal güvenliği desteklemek için çok şey yaptı. Ancak Sıfır Güveni API katmanına genişletmenin zamanı geldi. API'ler, acilen önceliklendirilmesi gereken kuruluşlar için önemli ve büyüyen bir güvenlik açığını temsil eder.

API keşfi ve risk azaltma, saldırı engelleme ve tehdit analitiği sağlayan güvenlik platformları, kuruluşların API'leri izlemesine ve düzeltmesine olanak tanır. API'ler açık uç noktalar oluştururken, kötü aktörlerin bu ön kapıdan içeri girebilmesi için hiçbir neden yoktur.

Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!



İlgili İçerik
Duyurular

Sağlık Sektöründe Devrim Yaratan Dijital Pazarlama Stratejileri

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 10 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek olan "Sağlık Sektöründe Devrim Yaratan Dijital Pazarlama Stratejileri" konulu on beşinci webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Mayıs 3

Satış Mühendisi Arıyoruz!

Büyüyen organizasyonumuz için Kurumsal Satış Mühendisi pozisyonunda görevlendirilmek üzere, dinamik ve proaktif takım arkadaşları arıyoruz.

selen guvenc Nisan 30

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.