Çalışanlarınızı Kimlik Avı Saldırılarına Karşı Koruyun!

selen guvenc
Temmuz 5, 2022
  • 579

ESET Tehdit Raporu D1 2022’ye göre, e-posta tehditlerinde 2021'in son dört ayına kıyasla, 2022'nin ilk dört ayında yüzde 37'lik bir artış görüldü. Engellenen kimlik avı URL'lerinin sayısı neredeyse aynı oranda arttı. 

Kimlik avı dolandırıcılıkları saldırganların kötü amaçlı yazılım yüklemek, kimlik bilgilerini çalmak ve kullanıcıları kurumsal para transferleri yapmaları için kandırmak amacıyla kullandıkları en başarılı yollardan biri olmaya devam ediyor.  Dolandırıcılar meşru göndericileri taklit etmelerine yardımcı olan sahte e-posta taktikleri kullanılıyorlar. Alıcıyı, söz konusu eylemin sonuçlarını düşünmeden harekete geçirmek için acele etmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış sosyal mühendislik tekniklerinden yararlanıyorlar. 

Bu taktikler arasında şunlar yer alıyor:

Sahte gönderici kimlikleri / etki alanları / telefon numaraları ve bazen de yazım hataları ya da uluslararası alan adları (IDN'ler) kullanma 
Kimlik avı girişimleri olarak tespit edilmesi neredeyse imkansız olan ele geçirilmiş gönderici hesapları
Hedefe yönelik kimlik avı girişimlerini daha inandırıcı hale getirmek için çevrimiçi araştırma (sosyal medya aracılığıyla)
Resmi logolar, üst bilgiler, alt bilgiler vb. kullanılması
Kullanıcıyı aceleyle karar vermeye iten bir aciliyet veya heyecan duygusu yaratmak
Gönderenin gerçek hedefini gizleyen kısaltılmış bağlantılar
Yasal görünümlü giriş portalları, web siteleri vb. oluşturma

Son yayımlanan Verizon DBIR raporuna göre, geçen yıl güvenlik olaylarının büyük kısmından dört vektör sorumluydu: Kimlik bilgileri, kimlik avı, güvenlik açıklarından yararlanma ve botnet'ler. Bunlardan ilk ikisi insan hatası ile ilgili. Raporda incelenen toplam ihlallerin dörtte biri (%25), sosyal mühendislik saldırılarının sonucuydu. İnsan hataları ve ayrıcalığın kötüye kullanılmasıyla bir araya geldiğinde, insan unsuru tüm ihlallerin %82'sini oluşturuyordu.

Kimlik avı nelere yol açabilir?

Kimlik avı saldırıları son iki yılda daha da büyük bir tehdit haline geldi. Muhtemelen yamanmamış ve yetersiz korunan cihazlara sahip dikkati dağınık ve evden çalışan kişiler, tehdit aktörleri tarafından acımasızca hedef alındı. Nisan 2020'de Google, dünya çapında her gün 18 milyon kadar kötü amaçlı ve kimlik avı e-postasını engellediğini iddia etti. 
Bu çalışanların çoğu ofise geri döndükçe, daha fazla sayıda SMS ile kimlik avı (smishing) ve sesli arama tabanlı kimlik avı (vishing) saldırısına maruz kalmaları riski de söz konusu. Hareket halindeki kullanıcıların bağlantılara tıklamaları ve açmamaları gereken ek dosyaları açma olasılıkları daha yüksek olabilir. Bu durum ise şunlara yol açabilir:

Fidye yazılımı indirmeleri
Bankacılık Truva Atları
Veri hırsızlığı/ihlalleri
Kötü amaçlı kripto madenciliği yazılımları
Botnet dağıtımları
Takip eden saldırılarda kullanılmak üzere ele geçirilen hesaplar
Sahte faturalar/ödeme isteklerine bağlı olarak para kaybedilmesiyle sonuçlanan iş e-postalarının ele geçirilmesi (BEC)

Finansal ve itibari yansımaları çok büyüktür. Bir veri ihlalinin ortalama maliyeti bugün rekor bir seviye olan 4,2 milyon doların üzerindeyken, bazı fidye yazılımı ihlalleri bunun birkaç kat üstüne mal olmaktadır.

Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!



İlgili İçerik
Duyurular

"Tüketici Gizliliği" Webinarı Şimdi Youtube ve Spotify'da!

Tüketici Gizliliği konulu webinarımız; kaçıranlar veya tekrar izlemek isteyenler için Youtube, dinlemek isteyenler için Spotify kanallarımıza yüklenmiştir.

selen guvenc Mart 20

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: "Tüketici Gizliliği"

Dev webinar serimiz, on birinci webinarı ile devam ediyor. Tüketici Gizliliği konulu webinarımız, 17 Mart 23 Cuma Günü gerçekleşecek.

selen guvenc Mart 10

"Mobildev ile Kısa Kısa" Programımızın 2. Bölümü Yayında!

Pazarlama ekibimizden Selen Güvenç’ in moderatörlüğünde devam eden programımızın, ‘Çerez Yönetimi Hakkında’ konulu ikinci bölümünde, Mobildev Ürün Yöneticisi Meltem Kalaycı konuk oldu ve birbirinden değerli bilgiler paylaştı.

selen guvenc Mart 8

Mobildev Olarak TÜBİTAK BİÇABA Programı'na Katıldık

Mobildev olarak TÜBİTAK’ın çağrıya açtığı BİÇABA - Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız Programı’na başvurumuzu yaparak projeye dahil olduk.

selen guvenc Mart 6

Microsoft 365 Defender İş E-Postası Ele Geçirme Saldırılarını Otomatik Olarak Engelliyor!

Microsoft, Ignite 2022'de Microsoft 365 Defender çözümünde yeni bir otomatik saldırı engelleme özelliğini tanıttı. Şirket, bu özelliğin artık kurumsal müşterileri iş e-postası ele geçirme (BEC) kampanyalarına karşı koruyabileceğini duyurdu.

selen guvenc Mart 3

ChatGPT Uygulamalarını Arayanlar Siber Suçluların Hedefinde!

OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'nin muazzam popülaritesi siber suçluların gözünden kaçmadı: Kullanıcıların, Windows ve Android kötü amaçlı yazılım indirmeleri ve kimlik avı sayfalarını ziyaret etmeleri için ChatGPT’yi deneme hevesinden yararlanıyorlar.

selen guvenc Mart 3

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.