KOBİ’ler Siber Suçluların Hedefinde!

selen guvenc
Temmuz 5, 2022
  • 2750

Akıllı cihazları BT altyapısına dahil eden işletmelerin artmasıyla, siber güvenlik riskleri de  artmaya başladı. KOBİ’lerin bireysel kullanıcılardan  daha değerli veri ve varlıklara sahip olmalarına karşın  büyük güvenlik bütçelerine sahip işletmelerden daha savunmasız durumda olduklarından dolayı siber suçluların KOBİ’leri hedeflediği belirtiliyor.  

Nesnelerin İnterneti (IoT) firmaların, iş operasyonlarını daha hızlı ve sorunsuz hale getirmelerine yardımcı olurken, bu cihazlar genellikle savunmasız bırakılıyorlar.  Halka açık varsayılan yönetici kullanıcı adları ve parolalarla çalışan cihazlar zararlı sonuçlara yol açabiliyor.  Verizon’un Veri İhlali Araştırma Raporu'na göre, veri ihlallerinin yüzde 81'i zayıf veya çalınan parolalardan kaynaklanıyor. Beş milyardan fazla parolanın internette sızdırıldığı göz önüne alındığında, temel parola korumasının etkisiz hale geldiğini söyleyebiliriz. 

Saldırganlar parolaları nasıl çalıyorlar?

Saldırganlar, parolalarını yazan potansiyel mağdurların ekranını gözetlerler.  
Sosyal mühendislikle kurbanlarının “insan zayıflığından” yararlanırlar. Profesyonelce hazırlanmış bir çevrimiçi form veya güvenilir bir göndericiden gelmiş gibi görünen bir e-posta (oltalama saldırısı), iyi eğitimli kullanıcıları bile parolalarını ifşa etmeye ikna edebilir. 
Şirket ağına ayak basan siber suçlular, parola içeren belgeleri aramak veya parola tuşlarını kaydetmek ve bu bilgiyi sunucularına göndermek için zararlı yazılımlar kullanabilirler. Saldırganlar ayrıca şifrelenmiş parola dosyalarını çıkarabilir ve çevrimdışı olarak kırabilirler.
Uzaktan veya halka açık bir yerde kullanılan personel cihazlarının ağ trafiğini engellemek gibi daha zorlu saldırı teknikleri de vardır. 
Parola korumasını kırmanın en popüler yöntemlerinden biri kaba kuvvet saldırısı kullanmaktır. Otomatik komut dosyaları, doğru olanı bulunana kadar kısa bir süre içinde milyonlarca parola kombinasyonunu dener. Bu yüzden yıllar içinde parolaların daha uzun olması gerekli hale geldi. Parola ne kadar karmaşıksa, siber suçluların o kadar fazla kere tahmin yapması gerekir.

İyi bir parola ilkesi nasıl oluşturulur?

Öncelikle  çalışanlar, güçlü parolaların nasıl oluşturulacağı konusunda eğitilmelidir. BT departmanları, şirkette bir parola ilkesi oluştururken kurallar belirlemelidir. Tüm firmalara, şirket genelinde parola güvenliğini artırmak için ek koruyucu önlemler uygulanması önerilir. 

Şirketiniz, parolalarını korumak için başka neler yapabilir?

Şirket çalışanlarının parolalarını daha iyi korumak için iki aşamalı doğrulama (2FA) kullanması önerilir. Bu, hesap sahibinin kimliğini, kullanıcı adı ve parolanın yanında tek seferlik şifreyle doğrular. Böylece kimlik bilgilerinin sızdırıldığı veya çalındığı durumlarda bile şirket sistemlerine erişimi korur. 

Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

Satış Mühendisi Arıyoruz!

Büyüyen organizasyonumuz için Kurumsal Satış Mühendisi pozisyonunda görevlendirilmek üzere, dinamik ve proaktif takım arkadaşları arıyoruz.

selen guvenc Nisan 30

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.