Siber Güvenlikte Uyarı Yorgunluğunu Önleme

selen guvenc
Mayıs 8, 2023
  • 905

Teknoloji her zaman geleceğe doğru ilerliyor ve onunla birlikte daha sofistike ve ısrarcı siber suçlular geliyor. Dijital silahlanma yarışı devam ediyor, ancak siber güvenlik uzmanları başka bir sorunla karşı karşıya: Uyarı yorgunluğu.

Uyarı Yorgunluğu Nedir?

"Başarıdan acı çekmek" terimini hiç duydunuz mu? Sisteminizden çok sayıda uyarı almak, sisteminizin siber saldırıları önlediği anlamına gelmelidir. Ancak bilgisayar teknolojisi geliştikçe ve daha fazla şirket verilerini bulut depolamaya taşıdıkça, siber güvenlik uzmanları sürekli tetikte olma ihtiyacı karşısında bunalmış hissedebilir.

Modern Siber güvenlik araçları, bir müşterinin verilerinin mümkün olduğu kadar çoğunu korumak için yerleşik birçok yedekleme ve fazlalık ile çok gelişmiştir. Bunun potansiyel tehditlere karşı koymada son derece etkili olduğu kanıtlanmış olsa da, açıkça eyleme geçirilebilen veya geçirilemeyen aşırı miktarda uyarıya da yol açabilir.

Siber güvenlik uzmanları, sistemin gönderdiği her bildirimi kapsamlı bir şekilde kontrol etmeli, bazen tek bir sinyal yarım saatten fazla sürebilir.

Bu profesyoneller günde 500'den fazla bu uyarıya yanıt verir. Bunlar yanlış alarmlar veya rutin bildirimler olabilir, ancak yine de dikkatli değerlendirme gerektirirler.

Bu verimsizliğin bir başka nedeni de birçok şirketin hala güncellenmesi gerekebilecek Güvenlik Bilgileri ve Olay Yönetimi teknolojisini (SIEM) kullanmasıdır. SIEM teknolojisindeki gelişmeler hızlıdır ve güncellemeleri takip etmek siber güvenliğinizi sürdürmek için çok önemlidir. Alarm yorgunluğundan mustarip olan güvenlik ekibiniz, eski SIEM'inizin artık onu kesmediğini ve hemen bir yükseltmeye veya değiştirmeye ihtiyacı olduğunu işaret edebilir.

Siber güvenlik personeli arasındaki tükenmişlik gerçek bir sorundur ve moral ve verimlilik düşüşlerine ve devir oranlarında artışa yol açar. Ayrıca, gerçek saldırıların yüzlerce yanlış ve düşük öncelikli rapor arasından fark edilmeden kaymasını sağlar.

Yorgunluk Nasıl Önlenir?

Artık alarm yorgunluğunun ne olduğunu ve siber güvenliğinizi nasıl tehdit edebileceğini anladığınıza göre, bu konuda ne yapabilirsiniz?

1. Uyarı Yorgunluğunu Onaylayın

Yorgunluğun olmasını engellemenin ilk adımı, bunun siber güvenlik operasyonlarınız için gerçek bir tehdit olduğunu kabul etmektir. Siber güvenliğinizin diğer alanlarının daha önemli olduğunu hissedebilirsiniz, ancak her şeyi gizli tutmak çok önemlidir. En büyük tehlike, yüzlerce yanlış uyarı arasında olabilir ve bunu asla bilemezsiniz.

Siber güvenlik ekibinizle görüşün ve tükenme riski altında olup olmadıklarını görün. Kaynakların nereye tahsis edileceğini belirlemek için performans raporlarına ve KPI'lara bakın. Endişelerini önemsediğinizi bilmelerini sağlamak ve buna göre hareket etmek morallerini yüksek tutmaya yardımcı olabilir.

2. Filtrelerinizi ve Önceliklerinizi Özelleştirin

İşletmenizin güvenlik ihtiyaçları benzersizdir, bu nedenle siber güvenlik araçları ilk andan itibaren sizin için mükemmel olmayabilir. Güvenlik programlarınızı ihtiyaçlarınıza göre ayarlamak için zaman ayırın. Bu, yanlış uyarıları uzak tutabilir ve profesyonellerinize biraz nefes alma alanı sağlayabilir.

Güvenlik sisteminiz için öncelikler belirlemek, personelinizin acil eylem gerektiren yüksek öncelikli tehditleri belirlemesine olanak tanıyarak verimliliği önemli ölçüde artırabilir. Sistemin otomatik olarak doğrulayabildiği uyarılar, tehditlere karşı harekete geçmek için gereken manuel işi önemli ölçüde azaltabilir. Siber güvenlikte otomasyonu benimsemek, güvenlik ekibinizin omuzlarından büyük bir yükü kaldırabilir ve tetikte olma yorgunluğunu azaltabilir.

3. Toplama ve Gruplandırma

Birbiriyle yakından ilişkili olabilecek uyarıları bir araya getirebilmek, güvenlik uzmanlarınızın çeşitli bildirimler üzerinde ayrı ayrı değil, aynı anda işlem yapmasına olanak tanır. Programlarınızı, benzer uyarıları otomatik olarak tanımlayacak şekilde ayarlayın ve profesyonellerin bunlarla toplu olarak ilgilenmek için toplu eylemler kullanarak bunlar üzerinde çalışmasını sağlayın. Uyarıları tek tek taramak ve her seferinde süreçleri değiştirmek yerine, uyarılara gruplar halinde yaklaşmak verimliliği artırabilir ve böylece iş yüklerini azaltabilir.

Yazılım çözümleri

Profesyoneller ve programlar arasında verimliliği artırmaya yönelik adımlar atmanın yanı sıra, güvenliği artırırken uyarı yorgunluğunu azaltmaya da yardımcı olabilecek yazılımlar vardır. Association for Computing Machinery tarafından yayınlanan bir çalışma, pozitif ve yanlış güvenlik uyarılarını ayırt etmek için yapay zekayı kullanan bir tarama şeması önermektedir. 

Pozitif uyarılar için %99,598 ve yanlış olanlar için %0,0001 hatırlama oranıyla sonuçlar çok cesaret vericiydi. Bu sonuçlar yapay zekanın siber güvenlikteki etkinliğini göstermektedir. Profesyonellerin değerli sistemleri dikkatli bir şekilde izlemelerine yardımcı olmak için bu gelişmiş programları kullanmak, verimlilikte yararlı bir artış sağlayabilir.

AI ve bulut tabanlı güvenlik çözümleri giderek daha yaygın hale geliyor. Teknoloji geliştikçe siber güvenlik ekipleri, siber saldırıları insanlardan daha hızlı tanımak ve önlemek için yapay zekayı kullanabilir. Bu, siber güvenlik uzmanları üzerindeki büyük baskıyı ortadan kaldırabilir. Yapay zeka güvenlik programları, yanlış ve düşük öncelikli bildirimleri otomatik olarak kontrol edip doğrulayabilir ve profesyonellerin en ciddi tehditlerle mücadele etmesini sağlar.

Microsoft, tehditleri tanımak, yerel entegrasyonu iyileştirmek ve gerçek zamanlı olarak yeni siber saldırılar hakkında bilgi edinmek için gelişmiş yapay zekayı kullanarak bu sorunu çözmek için birkaç benzersiz yaklaşım oluşturmuştur. Cloud Security Posture Management (CSPM), tehditleri izleyip tespit ederek, iş akışlarını yöneterek ve yanlış yapılandırmaları çözerek bulut tabanlı sistemlerin güvenliğini sağlayan bir yazılımdır .

Savunmalarınızı bir CSPM programıyla desteklemek, siber güvenliğin kontrol ve doğrulama süreçlerinin çoğunu otomatikleştirmenin harika bir yoludur. Yalnızca yanlış alarmları çözebilir ve hesap ele geçirme, DDoS saldırıları ve sisteminize yetkisiz erişim gibi meşru tehditlere karşı tepki verebilir ve sizi uyarabilirler.

Siber Güvenliğinizi Devam Ettirin

Siber güvenlik geniş ve karmaşık bir alandır ve bu alanda çalışan profesyoneller olağanüstüdür. Ancak, sahip oldukları zamanda yapabileceklerinin bile sınırları vardır. Alarm yorgunluğunu önlemek, sistemlerinizi güvende tutmak ve profesyonellerinizi mutlu etmek için çok önemlidir.

Siber güvenlik ekibiniz arasında tükenmişlik riskini azaltmak için yukarıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun. Gelişmiş teknoloji ve otomasyon kullanımı kesinlikle bir seçenek olsa da, filtrelerin uygun şekilde özelleştirilmesi, tetikleyicileri değiştirir ve önceliklendirme gibi kolay adımlar ekibinizin aldığı uyarı sayısını azaltabilir. Sürekli tetikte olmaları gereken bir zamanda, bunu yapmak çok önemlidir.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.