Siber Suçlular QR Kodlarını Kendi Avantajları İçin Nasıl İstismar Ediyor?

selen guvenc
Mayıs 8, 2023
  • 1151

2023'de artacağı tahmin edilen yeni tür siber tehditlerle kullanıcılar, ilgili riskler konusunda dikkatli olmalı ve bir sonraki QR kodunu taramadan önce düşünmelidir.

COVID-19 salgınının patlak vermesinden bu yana, dünya çapında tüketici teknolojisinde çarpıcı bir değişiklik oldu. Hızlı Yanıt (QR kodu) teknolojisi, insanlar temassız işlemlere yöneldikten sonra iyi karşılandı ve çokça kullanıldı. Ancak QR kod teknolojisi aracılığıyla yapılan dijital işlemlerin yükselişi, çoğu kişinin farkında olmadığı yeni siber tehditleri de beraberinde getirdi.

Araştırmaya göre, 2020'de dünya çapında 1,5 milyardan fazla kişi dijital işlemler için QR kodlarından yararlandı ve tehdit aktörleri bu eğilimden çoktan yararlandı.

QR Kod Teknolojisi Nasıl Suistimal Edilir?

QR kodu, kullanıcıların dijital bir cihaz aracılığıyla bilgilere anında erişmesini sağlayan bir barkoddur. QR kodları, verileri kare şeklindeki bir ızgarada bir dizi piksel olarak depolar ve çoğunlukla bir tedarik zincirindeki belirli bir ürünün ayrıntılarını izlemek için kullanılır. Tüketici tabanlı QR kodları, kurumsal sistemler ve veriler için ciddi güvenlik tehditleri oluşturur. Birkaç siber suçlu grubu, hedeflenen cihazları tehlikeye atmak ve hassas finansal verileri çalmak için Quishing ve QRLjacking saldırıları yoluyla QR kodlarından yararlanır.

QR Kod Saldırısı Türleri

Kimlik avı saldırıları gibi, tehdit aktörleri de kullanıcıları kötü amaçlı QR kodunu taramaları için kandırmak için farklı tuzaklar ve taktikler kullanır. QR kod saldırılarının türleri şunları içerir:

1. Bitirme

Bir Quishing saldırısında, tehdit aktörleri kötü amaçlı bir QR kodu eki içeren bir kimlik avı e-postası gönderir. Kullanıcı QR kodunu taradığında, kullanıcıyı, oturum açma kimlik bilgileri gibi hassas verileri yakalayan bir kimlik avı sayfasına yönlendirecektir.

2. QRL hırsızlığı

Çoğu kuruluş, parola tabanlı kimlik doğrulama prosedürlerine alternatif olarak Hızlı Yanıt Koduyla Oturum Açma'yı (QRL) kullanır. QRL, kullanıcının oturum açma kimlik bilgileriyle şifrelenmiş bir QR kodunu tarayarak kullanıcıların hesaplarında oturum açmasına olanak tanır.

QRLJacking, oturumu ele geçirme yeteneğine sahip bir sosyal mühendislik saldırısı gibidir ve QR koduyla Oturum Açma özelliğine dayanan tüm hesapları etkiler. Bir QRLjacking saldırısında, tehdit aktörleri, farkında olmayan kullanıcıları meşru olan yerine özel hazırlanmış bir QRL'yi taramaları için kandırırlar. Kurban, kötü niyetli QRL'yi taradığında, cihazın güvenliği aşılır ve saldırganın cihazın kontrolünü tamamen ele geçirmesine izin verilir.

Ek olarak, tehdit aktörleri, QR Kodunu tarayan ücretsiz bir Wi-Fi ağı ile kullanıcıları cezbetmek gibi "bal küpü" tekniklerinden yararlanır. Kötü aktörler ayrıca halka açık yerlerdeki QR kodlarını, kullanıcıları kimlik avı sitelerine yönlendiren kötü niyetli kodlarla değiştirir. Kötü amaçlı QR kodları, kurbanın cihazını kötü amaçlı bir ağa bağlayarak kullanıcının konumunu ortaya çıkarabilir ve sahte ödemeler başlatabilir. Sahte QR kodlarının çoğu, şüpheli barkodlar yerine yalnızca e-posta/site içeriğini tarayan geleneksel güvenlik algılamalarından kolaylıkla kurtulabilir.

QR Kod Saldırıları Nasıl Engellenir?

QR kod taramalarından kaçınmak pratik olmayabilirken, belirli proaktif önlemlerin alınması QR kod teknolojisiyle ilişkili risklerin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Bir uygulamaya veya hizmete QR kodu ile giriş yapmayın.
Unutmayın, para almak için QR kodu taramanıza gerek yoktur. Bu nedenle, birisi sizi bunu yapmaya teşvik ettiğinde buna asla inanmayın.
Bir QR kodunu taradığınızda herhangi bir hassas bilginin girilmesi yönünde bir bildirim alırsanız asla ödemeyi başlatmayın.
Şüpheli veya bilinmeyen kaynaklardan rastgele QR kodlarını taramaktan kaçının.
Bilinmeyen kaynaklardan e-posta yoluyla alınan QR kodlarını taramayın.
QR'nin orijinal olduğundan ve başka bir QR ile yapıştırılmadığından emin olun.
Tıklamadan önce URL'yi görüntülemek için QR tarayıcı yazılımını kullanın.

Çözüm

Fidye yazılımı ve kimlik avı saldırıları gibi QR kod saldırıları, küresel tehdit ortamında daha sık görülüyor. 2023'de artacağı tahmin edilen yeni tür siber tehditlerle, kullanıcılar ilgili riskler konusunda dikkatli olmalı ve bir sonraki QR kodunu taramadan önce düşünmelidir.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.