2022'deki En Büyük Mobil Güvenlik Tehditlerine Genel Bakış

Erkan Aytac
Temmuz 5, 2022
  • 2806

Akıllı telefonunuz günlük arkadaşınızdır. Büyük olasılıkla, yiyecek sipariş etmekten tıbbi randevu almaya kadar, faaliyetlerimizin çoğu onlara dayanmaktadır. Ancak tehdit ortamı bize her zaman akıllı telefonların ne kadar savunmasız olabileceğini hatırlatıyor.

Veri Sızıntıları

Akıllı telefonunuza yeni bir uygulama indirip başlattığınızda karşınıza çıkan açılır ekrana dikkat etmelisiniz. Bu bir izin açılır penceresidir, uygulamaya birkaç izin verme isteğidir. Ne yazık ki, tehlikeli uygulamalara kapsamlı izinler vermenin ciddi sonuçları olabilir. Bilgisayar korsanları, tüm bu bilgilerin saklandığı veri tabanını hackleyebilir ve tüm verileriniz sızdırılabilir.

Ancak, Android 11 ve IOS 14'teki bazı yeni gelişmelerle birlikte, kullanıcılar gereksiz izin isteklerini reddedebilir ve hatta bunları yalnızca bir kez verebilir. Uygulamalara hiçbir zaman tüm izinleri vermeyin, çalıştırmaları gereken izinleri görün ve yalnızca bunları verin.

Bu nedenle, herhangi bir halka açık Wi-Fi erişim noktası kullanmayarak cihazı korumak çok önemlidir. Unutmayın, herhangi bir kafede, restoranda veya otelde asılı duran bir "Ücretsiz Wi-Fi" tarafından asla kandırılmayın.

Güncelleme gibi davranan casus yazılım

Hata düzeltmeleri, uzun ömür ve genel güvenlik artışı, işletim sisteminizi her zaman güncellemeniz için üç ana nedendir. Ancak, bu içgüdüyle savaşmanız gereken durumlar vardır. System Update adlı rastgele bir uygulama bulursanız , gerçek doğasına karşı dikkatli olun. Bildirildiği gibi, bu kötü niyetli Android tehdidi bir sistem güncellemesi gibi görünüyor. Ne yazık ki, gerçek niyetleri çok daha kötü. Uygulama yüklendikten sonra (zaten tehlikeli bir uygulama olan Google Play dışında), uygulama kurbanların verilerini çalmaya başlar. Nasıl? Pekala, faillerin, virüslü cihazın uzaktan kontrolünü almak için kullanılan araç olan Firebase sunucusuna bağlanır.

Bu casus yazılım ne çalabilir? Temel olarak, herhangi bir şeyi çalabilir. Mesajlarınız, kişileriniz, tarayıcı yer imleriniz ve daha fazlası ele geçirilmeye hazırdır. Daha da kötüsü ise telefon görüşmelerini kaydedebilmesi, konumunuzu izleyebilmesi ve fotoğrafları çalabilmesidir.

SMS Mesajları yoluyla kötü amaçlı yazılım

Bazen farlı SMS ‘ler alabilirsiniz. Ancak bazen bu SMS’ler sosyal mühendislik dolandırıcılığından başka bir şey olmayabilir. Yakın zamanda keşfedilen bir TangleBot, mobil tehdit ortamına adım atan son örneklerden biridir.

Bu kötü amaçlı yazılım kullanıcılara gönderilen sahte mesajlar aracılığıyla dağıtılıyor. Kullanıcılar bağlantıya tıklarsa, bir Adobe Flash güncellemesi yüklemelerini isteyen bir web sitesine yönlendirilirler. Kurmaya karar verirseniz TangleBot sisteminize girer.

Cihazınızı Nasıl Savunursunuz?

  • Güncellenmiş işletim sistemlerini kullanın
  • En yeni güvenlik kodlarına sahip oldukları için yalnızca Android 11 ve 12 gibi en yeni işletim sistemlerini kullanın. Ancak, güncellemeleri yalnızca güvenilir kaynaklardan yükleyin.
  • Güvenlik duvarları
  • Her zaman cihazınızı koruyan bir güvenlik duvarına sahip olun.
  • Uygulama mağazalarında dikkatli olun.
  • Google Play Store'a güveniyor olsanız bile, mevcut tüm uygulamaları yüklemeyin. Örneğin, yanlışlıkla kripto para madenciliği kötü amaçlı yazılımlarını, bankacılık Truva atlarını veya araya giren reklam yazılımlarını indirebilirsiniz.
  • Bir VPN kullanın.
  • Herkese açık Wi-Fi kullanımından kaçınamayacağınız bir durumdaysanız, VPN uygulamaları indirmeniz gerekir. VPN kullanımı faaliyetlerinizi ağda gizlenen bilgisayar korsanlarından gizleyecekler ve hassas bilgilerinizi koruyacaklar.
  • Cihazınıza jailbreak yapmayın.

  • iPhone'lar biraz kısıtlayıcı olabilir. Bu nedenle, birçoğu cihazlarını kişiselleştirme fırsatı elde etmek için onları kırmayı düşünebilir. Ancak, jailbreak'li bir akıllı telefon daha savunmasızdır; muhtemelen garantinizi kaybedersiniz ve gerekli güncellemeleri yüklemek sorun yaratabilir.

    Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!




İlgili İçerik
Duyurular

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

İşletmeler 2024'te Riskleri Nasıl Azaltabilir ve Uyumluluğu Nasıl Koruyabilir?

Hassas içerik iletişimlerinin gizliliğini ve uyumluluğunu yönetmenin zor olmasının bir nedeni de, pek çok ortak aracın silolarda bulunması ve farklı bir çağda geliştirilmiş olmasıdır. Peki 2024'te dikkat edilmesi gereken diğer önemli konular nelerdir?

selen guvenc Nisan 4

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 19 Nisan Cuma günü gerçekleşecek olan "Dünya Markası Olmanın Tam Zamanı!" konulu on dördüncü webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.