Riskleri Belirlemede Proaktif Kalmak Sizi Hackerların Önünde Tutar

selen guvenc
Nisan 5, 2023
  • 1426

Siber güvenlik neden tüm dünyadaki kuruluşlarda bu kadar büyük bir sorun?

Çok basit — Veri ihlalleri çok sayıda iş kaybına neden olur.

Son araştırmalara göre , bir veri ihlalinin ortalama maliyeti dünya çapında 4,35 milyon dolar. Bu verilerin bize söylediği şey, kuruluşların yıkıcı sonuçlara yol açabilecek riskleri azaltmak için riskleri belirlemede proaktif hale gelmesinin kritik olduğudur. Bilgisayar korsanları, güvenlik protokollerini aşmak ve bir kuruluşun ağına sızmak için gelişmiş araçları, yaratıcı teknikleri ve yapay zeka ve makine öğrenimi gibi modern teknolojileri zaten kullanıyor. Tek bir siber saldırının maliyeti göz önüne alındığında, kuruluşlar artık oturup bir saldırının kendilerine isabet etmesini bekleyemezler. Kuruluşların siber saldırıları ve bunların neden olduğu zararları önlemesinin tek yolu, bilgisayar korsanlarından her zaman bir adım önde olmak için proaktif siber güvenlik uygulamalarıdır.

Hackerların Önüne Geçmek

Bilgisayar korsanlarının ve siber suçluların önüne geçmek, kuruluşlar için artık bir seçenek değil, bir zorunluluktur. Bu, özellikle günlük faaliyetlerini yürütmek için özel, tıbbi ve finansal bilgiler gibi kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerle ilgilenen kuruluşlar için geçerlidir. Neyse ki, kuruluşların bilgisayar korsanlarının önüne geçmek için uygulayabilecekleri pek çok yöntem vardır.

Penetrasyon testi
Güvenlik değerlendirmeleri
Kod incelemesi
Tehdit avcılığı
Kimlik avı saldırısı simülasyonu
Bulut Güvenliği

Örneğin sızma testi, ağdaki potansiyel olarak zayıf saldırı vektörlerini belirlemek için bir kuruluşun sistemine kasıtlı olarak yetkisiz erişim elde etmeye çalışan kuruluşlar arasında yaygın bir uygulamadır. Bunu yapmak, kuruluşunuzun ağının ve tüm varlıklarının güvenliğinin bilgisayar korsanları tarafından tehlikeye atılmadan önce test edilmesine yardımcı olabilir. Her bir siber saldırıyı önlemenin kesin bir yolu olmasa da, gerekli proaktif siber güvenlik önlemlerini almak, tehditleri en aza indirmeye ve kuruluşunuzun ağını ciddi saldırılara karşı korumaya yardımcı olabilir.

Proaktif Siber Güvenlik Nedir?

Proaktif siber güvenlik, gelecekteki tehditleri öngörmek ve bunları ortadan kaldırmak için uygun önlemleri almakla ilgilidir. Her şeyin bir siber saldırı gerçekleştikten sonra yapıldığı reaktif siber güvenliğin aksine proaktif siber güvenlik, gelecekteki siber saldırıları önleyebilmeniz için her şeyi bir saldırı gerçekleşmeden önce yapmakla ilgilidir. Bu nedenle, siber güvenlik risklerini belirlemede proaktif davranarak, yalnızca bilgisayar korsanlarının bir adım önünde olmakla kalmaz, aynı zamanda kuruluşunuzu siber saldırıların yol açabileceği korkunç, geri dönüşü olmayan zararlardan da kurtarabilirsiniz.

Siber Güvenlik Risklerini Belirlemede Proaktif Olmanın İpuçları

Kuruluşunuz için proaktif bir siber güvenlik yaklaşımı benimseme konusunda ciddiyseniz, kesinlikle doğru kararı vermişsinizdir.

Kuruluşunuzda proaktif bir siber güvenlik programı uygularken aklınızda bulundurmanız gereken en önemli beş ipucunu burada bulabilirsiniz.

1 – Proaktif Bir Zihniyeti Benimseyin

Proaktif bir siber güvenlik programını benimsemek için, radarınızın dışında pusuda bekleyen bilinmeyen tehditlerin sonuçlarını tanımak için proaktif bir zihniyet benimsemelisiniz. Proaktif bir zihniyet benimseyerek, tehditleri tahmin etmek ve önceliklendirmek daha kolay hale gelir çünkü kuruluşunuzun saldırı yüzeyini ve bu yüzeyde bulunan istismar edilmesi kolay güvenlik açıklarını daha iyi görebilirsiniz.

2 – “Taç Mücevherleri” tanımlayın

Kuruluşunuzu siber saldırılardan korumaya gelince, ortamınızdaki taç mücevherleri belirlemeniz ve tanımlamanız gerekir. Deneyimsiz olanlar için, bir kuruluşun ağındaki en önemli mücevher, kritik sunucular, veri merkezleri, uygulamalar, kod havuzları vb. olabilir. Bunlar, ağınızdaki her zaman kesinlikle korumanız gereken kritik varlıklardır. İdeal olarak, taç sunucularınızı, taç uygulamalarınızı, taç sistemlerinizi, taç veri merkezlerini ve hatta taç çalışanlarınızı tanımlamanız gerekir. Bunu yaptıktan sonra, taç mücevherlerinizi güvence altına almak ve korumak için uygun süreçleri uygulamaya koymanız gerekir.

3 – Merkezi Çözümü Benimseyin

Bilgisayar korsanlarının önüne geçmek istiyorsanız, geleneksel siber güvenlik çözümlerinin ötesine geçmeniz gerekir. Buna ulaşmak için kuruluşların, tüm siber varlıkların eksiksiz bir envanterini oluşturabilen ve siber tehditlere yönelik saldırı yüzeyini aktif olarak izleyebilen kapsamlı ve merkezi bir çözümü benimsemesi gerekir.

4 – Sıfır Güven Çerçevesini Uygulayın

Sıfır güven çerçevesi, siber güvenlik alanında ağ erişimine yönelik her talebi otomatik olarak potansiyel bir tehdit olarak kabul eden popüler bir kavramdır. Sıfır güven çerçevesinin birincil amacı, erişimi en az ayrıcalık konseptine göre sınırlamaktır. En az ayrıcalık kavramı, çalışanların erişimini yalnızca işlerini yapmak için gerekli kaynaklarla sınırlamakla ilgilidir. Örneğin, finansal kaynaklarınıza sıfır güven çerçevesi uygulayabilirsiniz, böylece sadece yetkili finans personeli gerekli finansal bilgilere erişebilir. Benzer şekilde, farklı konumlardan çalışan bir uzak ekibiniz varsa, sıfır güven çerçevesi, uzaktaki çalışanların bilgisayar korsanı değil, aslında yalnızca sizin uzak çalışanlarınız olduğundan emin olmanıza yardımcı olur. Özetle, sıfır güven çerçevesini uygulamak, kullanıcıların söyledikleri kişi olduklarını doğrulamak için ek bir kimlik doğrulama katmanı eklemekle ilgilidir.

5 – Güvenlik Kültürü Oluşturun

Son olarak kuruluşlar, siber güvenlik risklerini bilgisayar korsanlarından önce belirlemek ve azaltmak için siber güvenliği kültürlerinin bir parçası haline getirmelidir. Teknoloji bu alanda çok önemli bir rol oynamakla birlikte, kuruluşunuzu yalnızca belirli bir dereceye kadar koruyabilir. Kötü amaçlı yazılım, kimlik avı, DOS, kimlik sahtekarlığı vb.'nin yeni türevleri her geçen gün sürekli olarak çevrimiçi hale geldiği için bu özellikle doğrudur. Bununla mücadele etmek için, kuruluşların parola değiştirme, her hizmet için farklı kimlik bilgileri kullanma ve birkaç isim vermek gerekirse cihaz şifrelemesinden yararlanma gibi iyi siber güvenlik alışkanlıklarını uygulama konusunda düzenli eğitim vermeleri çok önemlidir. Bunu yapmak, kuruluşunuzun siber güvenlik gücünü artırabilir ve siber suçluların ortamınızdaki güvenlik açıklarını tespit etmesini ve bunlardan yararlanmasını engelleyebilir.

Çözüm

Pek çok kuruluş, şimdiye kadar bir siber saldırı ile karşılaşmadıysanız, gelecekte de muhtemelen karşılaşmayacağınız yanılgısına inanıyor. Ne yazık ki, veri ihlalleri veya diğer herhangi bir siber saldırı bu şekilde çalışmaz. Bir siber saldırının neden olduğu zararları en aza indirmek son derece önemli olsa da, kuruluşunuzun siber güvenlik programının ana odak noktası olmamalıdır. Kuruluşunuzun genel riskini azaltmak için proaktif bir siber güvenlik stratejisi uygulamak daha da önemlidir.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

Sağlık Sektöründe Devrim Yaratan Dijital Pazarlama Stratejileri

Mobildev Pazarlama Sohbetleri webinar serimiz, 10 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek olan "Sağlık Sektöründe Devrim Yaratan Dijital Pazarlama Stratejileri" konulu on beşinci webinarı ile devam ediyor.

selen guvenc Mayıs 3

Satış Mühendisi Arıyoruz!

Büyüyen organizasyonumuz için Kurumsal Satış Mühendisi pozisyonunda görevlendirilmek üzere, dinamik ve proaktif takım arkadaşları arıyoruz.

selen guvenc Nisan 30

2024'te Dijital Reklamcılıkta Yeni Yönelimler: Programatik Reklamın Geleceği

Dijital reklamcılık, sürekli olarak evrilen ve değişen bir alan. Teknolojideki hızlı ilerlemeler ve tüketici davranışlarındaki değişimler, pazarlamacıları sürekli olarak yeni yöntemler aramaya yönlendiriyor. Bu yönelimlerden biri de programatik reklam.

selen guvenc Nisan 4

Acil Durumlarda Hızla Koordine Olun!

Doğal afetler, yangınlar, sağlık krizleri, toplumsal olaylar gibi beklenmedik durumlar, ani müdahale ve koordinasyon gerektirir. Bu noktada, hızlı ve etkili bir iletişim ve yönetim sistemi, yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirmekte hayati önem taşır.

selen guvenc Nisan 4

Google İzin Modu V2: Barış Gürbüzler'den Tavsiyeler

Barış Gürbüzler, Google İzin Modu V2'nin nasıl çalıştığını, işletmelerin bu modu nasıl kullanabileceğini ve bu kullanımın pazarlama stratejilerine nasıl etki edebileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

selen guvenc Nisan 4

QR Kodlu Kimlik Avı Saldırıları: Tehdit Aktörleri Artık Sizden Online Alışveriş Yapıyor

Son yıllarda QR kodları eskisinden daha verimli ve kullanışlı bir şekilde yeniden ortaya çıkan birçok teknolojiden biri oldu.

selen guvenc Nisan 4

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.